Najbolja španska komedija u 2013: Nesuđena mlada

Na ovoj ideji baziranoj na istinitoj životnoj priči nastala je nova komedija reditelja Havijera Ruiza Kaldere. Scenaristi Breksiko Koral i Pablo Alen isnpirisani pričom zajedničke prijateljice predstavili su ovu ideju producentima koji su odmah shvatili potencijal priče i njenu izvanrednu komičnu notu.

Rut, glavna junakinja koju tumači Inma Kuesta ne ume da odbije nečiji poziv i zbog toga odlučuje da ode na sva tri venčanja, a jedini koji prihvata da joj u tom „poduhvatu“ pravi društvo je njen novi asistent sa posla koga tumači Martin Rivas.

Reditelj Havijer Ruiz Kaldera inspiraciju za film nalazi u glavnom liku o kome kaže: „Imam mnogo prijatelja koji su u svojim tridesetim, sami, izuzetno zabavni, piju, puše, idu na žurke,prave gluposti i, sve u svemu su sjajni i veoma zabavni, a takve likove ne viđamo u filmovima. Ono što me je ’kupilo’ u ovom scenariju je priča o baš takvim devojkama jer volim da budem okružen njima, zaljubljujem se u njih i želim da ih vidim na filmu. U današnje vreme izgleda da ženski glavni lik mora da bude podređen muškom heroju. Mislim da je mnogo jače ako imamo glavni ženski lik u blesavoj i zabavnoj komediji, a Rut je upravo takva- nespretna, blesava i šarmantna“.

Jedan od najvećih izazova filma bio je da se pronađe glavna glumica, neko ko ima osećaj za komediju potreban da bi se predstavila Rut. Izbor je pao na Inmu Kuestu, koju je režiser otkrio kroz tv serije i filmske uloge za koje je i nominovana za Goja nagrade. Inma je priznala da je jedva čekala da snimi komediju i dodala: „Ja sam zapravo kao klovn, uvek se šalim, smejem, volim ljude koji prihvataju šalu na svoj račun i volim da ih zasmejem. Do sada sam uglavnom glumila u dramama. Ovaj film je veliko ostvarenje mojih želja, ali sam bila prilično uplašena jer sam morala da radim nešto novo. Komedija ima drugačiji ritam. I to sam naučila kroz ovaj film.“ O devojci koju tumači kaže da je veoma harizmatična ali nije svesna toga pa o njenom putu odlučuju okolinosti i drugi ljudi. Uvek je u pogrešno vreme na pogrešnom mestu, ali spremna da se smeje samoj sebi kada se nađe u nezgodnim situacijama.

Atraktivni Martin Rivas glumi Danija, njenog asistenta koji je prinuđen da sa svojom šeficom ode na sva tri venčanja i koga Martin opisuje kao hronično nezainteresovanog momka, pasivnog ali veoma bitnog za glavnu junakinju. Martin još dodaje da je ovo izuzetno dobro napisana komedija i da je fasciniran režiserom koji mu je postao i prijatelj.

Nesuđena mlada
(Tres Bodas De Mas)
Režija: Javier Ruiz Caledra
Scenario: Pablo Alen i Breixo Corral
Uloge: Inma Cuesta, Martin Rivas, Quim Gutierrez, Maria Botto, Rossy De Palma, Berto Romero, Paco Leon, Laura Sanches

Festivali i nagrade: Sedam nominacija za Goja nagrade, Druga nagrada na festivalu Crne noći u Talinu, Venice Film Festival (Venice Days, zatvaranje festivala).

Pogledajte još