Pošao po hleb i nikada se nije vratio: Dečakova smrt izazvala talas protesta u Turskoj

foto: AP Photo / Burhan Ozbilici

To se dogodilo dok su tzv. protesti zbog parka Gezi bili na vrhuncu. Narednih 9 meseci Berkin je proveo u komi. Težina mu je spala na samo 16 kilograma, organi su mu jedan za drugim otkazivali, a u utorak, 269 dana nakon kobnog prepodneva, konačno je preminuo. Sve vreme dok je ležao u komi, niko od predstavnika Erdoganove vlade nije se potrudio da kontaktira sa njegovom porodicom, da ponudi pomoć ili da na bilo koji način izrazi saosećanje.

Umesto toga, Erdogan je na prebacivanja zbog prekomerne policijske brutalnosti odgovorio: “Neki pitaju koje izdao naređenja policiji. Ja sam ih izdao”, a žrtve policijske brutalnosti nazvao je “teroristima”.

Moralna težina dečaka Berkina bila je mnogo veća od 16 kg. Kako jedna karikatura u turskim medijim prikazuje - na terazijama je pretegao nad svim glavešinama vladajuće partije, protiv kojih se od decmebra gomilaju optužbe za korupciju. Reč je o stotinama miliona evra, a policija je prošlog leta onako nemilosrdno intervenisala da vlada ne bi pala, i da njihovi mutni poslovi ne bi bili ugroženi.

Hleb koj je Berkin hteo da kupi koštao je samo jedna evro.

Teško da ima boljeg simbola nedužnosti i nepravde, a gnev mlade generacije protiv “ubice Erdogana”, koji je tinjao još od protesta zbog parka Gezi, ponovo je eksplodirao širom Turske.

U više od 20 gradova u utorak su demonstrirale desetine hiljada ljudi, a vrhunac protesta očekuje se danas, kada dečak treba da bude sahranjen u istambulskoj četvrti Ferikej.

Policijska brutalnost čija je žrtva bio pritom se ne smanjuje. najmanje 150 demonstranata je uhapšeno, a troje je povređeno tačno na isti način koji je Berkina košao života: kanistrom za gas namerno ispaljenim pravo u glavu. Suzavac je plasnki ubacivan i u zatvorene prostore, kao što su lokali i stanice podzemne železnice, gde njegovo dejstvo može da bude smrtnonosno.

Kolika je moć nedužnosti, pokazali su, međutim, i protesti solidarnosti organizovani u mnogim evropskim gradovima, a konačno su stigla i zakasnela izvinjenja i izjave saučešća većeg broja minsitara AKP i predsednika Gula. Nije se oglasio samo Erdogan, čovek koji se pohvalio: ”Ja sam izdao naređenje”.

Izvor: Blic/ foto: Beta / AP

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.