BEER FEST 2009: Na početku

Muzika... kako veseo piti u tišini?
Vatromet.... kako gledati kišu meteora u gužvi?
Ali, pre i posle svega… pivo!

Ako su se na jednom mestu na planeti, u jednoj noći, istočile (i popile!) nezamislivo velike količine piva, onda je to 12. avgusta bio Beograd.

Reke ljudi koje prelaze Brankov mosti i naviru iz svih novobeogradskih pravaca najbolji su pokazatelji da se na Ušću dešava nešto veliko. Kada se priđe bliže, vide svetla ringišpila i oseti miris “tečnog vitamina B”, dileme nestaju – počeo je Beer Fest.

Povoljne cene dobrog raspoloženja

Već drugu godinu zaredom na Ušću, a u sedmoj postojanja, Beer Fest je uspeo pre svega da opravda svoj naziv. Ostali segmenti – koncerti i vašarska atmosfera (s merom) – samo su dobrodošli prateći elementi centralnog šou-programa: ispijanja raznih vrsta piva u popriličnim količinama.

A ove godine to uopšte nije tako finansijski neizvodljivo. Kako neko u prolazu reče: “Za 1.000 dinara možeš da se razbiješ od piva”. Sasvim istinito, jer prosečna cena piva na Beer Festu je 100 dinara. Uživanje u domaćim brendovima (koji su zapravo inostrani) košta skoro isto koliko i u poznatim svetskim markama (koje stoje iza pomenutih domaćih). Neko bi rekao “to je sve jedno te isto pivo”, s obzirom da praktično tri velike svetske kompanije drže sve pivare u Srbiji, ali pivopije osećaju razlike.

- Ako veče kreneš s jednom markom piva, s istom i završi. Ne valja da se meša. A ionako ja se uvek držim svog omiljenog, tako da ne verujem da ću probati ova kao voćna, crvena ili kakvih već sve ima… - jasno će jedan dugogodišnji ljubitelj alkoholnog vrenja slada, hmelja, vode i pivskog kvasca.

Ko je pak raspoložen za eksperimente, pored klasičnih piva više brendova, moguće je za nešto višu cenu (ispod 200 dinara) probati crno ili crveno pivo, kao i sasvim neuobičajena piva sa ukusima breskve, borovnice, jagode…

Prvo pivo, pa muzika

Muzičko putovanje. Povlađivanje različitim ukusima. Možda i muzički košmar?! Ipak, Beer Fest je pre svega festival piva, pa potom muzički festival. Nemoguće je provestiti se sasvim loše, kakav god vaš muzički ukus bio. Jer, konačno, Festival piva nikada ne priređuje iznenađenja, već igra na sigurnu muzičku kartu – bendova/izvođača koje domaća publika provereno voli. A kad je pivo zapravo hedlajner, onda je to pravi izbor. Godine rasta posećenosti to potvrđuju: prošle godine, organizatori tvrde, Beer Fest je posetilo više od 500.000 ljubitelja piva i muzike.

(old_image)Od momenta kada su kapije festivala otvorene, publika je bila u prilici da doživi sve – od tamburica do sintisajzera. Nakon bendova King Size i Samostalni referenti, čast da bude prva velika zvezda Beer Festa pripala je Zvonku Bogdanu, koji je svojim hitovima na Ušće privukao pristojan broj nešto starije publike.

Nakon Bogdanovog zlatnog glasa, lagano je usledila smena generacija. Pred ne baš impozantnim brojem posetilaca nastupio je bugarski bend Wickeda, kao uvod u dve velike zvezde večeri.

A onda i zvezde večeri – Laibach i Stereo MC’s, čiju smenu na bini je ispratio vatromet. Kad već, šetajući od jednog do drugog raskošno uređenog štanda sa pivima, nismo uspeli da vidimo kišu meteora Perseidi…

Detaljnije o nastupu benda Laibach možete pročitati ovde.

Detaljnije o nastupu benda Stereo MC’s možete pročitati ovde.

Ovogodišnji Belgrade Beer Fest traje do 16. avgusta, do kada ćemo biti u prilici da čujemo, pored ostalih, i: Darka Rundeka, Ramba Amadeusa, Psihomodo Pop, Orthodox Celts, Let 3, Valentino, Vlatka Stefanovskog, Kikija Lesandrića…

Više informacija o Beer Festu možete naći ovde! Takođe, pogledajte i detaljnu satnicu muzičkog programa Beer Festa.

Tekst: Katarina Milovanović
Foto i video:
Mirjana Ristić

Pogledajte još