Turska: Dve osobe poginule tokom protesta zbog smrti tinejdžera

foto: AP Photo/Emrah Gurel

Iz kancelarije guvernera Istanbula saopšteno je da je 22-godišnji muškarac poginuio u sukobima izmedju dve grupe mladih kasno sinoć, dok je iz kancelarije grada Tundžel navedeno da je jedan policajac doživeo srčani udar tokom sukoba sa demonstrantima.

Turska policija upotrebila je vodene topove i suzavac u Istanbulu da bi zaustavila nekoliko hiljada demonstranata u blizini centralnog gradskog trga Taksim.

Turski premijer Tajip Erdogan kritikovao je demonstrante koji su išli ulicama gradova širom zemlje, nakon što je sahranjen mladić Berkin Elvan.

(old_image)

foto: AP Photo/Emrah Gurel

"Nije demokratski nastojanje da se "zapale" ulice 18 dana pre izbora",
rekao je Erdogan na predizbornom mitingu u jugoistočnom gradu Mardinu.

Turska interventna policija je upotrebila suzavac i vodene topove protiv više hiljada ljudi okupljenih i u Ankari tokom protesta zbog smrti turskog tinejdžera.

Policija je intervenisala pošto su demonstranti pokušali da blokiraju ulicu koja vodi do centralnog trga Kizilaj u Ankari.

Smrt Berkina Elvana bila je povod sukoba izmedju demonstranata i policajaca u nekoliko gradova širom Turske.

Elvan je imao 14 godina kada se, 16. juna prošle godine, našao slučajno u žiži uličnih borbi u Istanbulu izmedju policije i demonstranata, dok je kupovao hleb za svoju porodicu, kada je upucan u glavu kapislom suzavca.

Nekoliko policajaca je ispitivano zbog toga, ali niko nije optužen. On je jedna od najmanje osam zrtava niza protesta u Turskoj.

Izvor: Blic

Pogledajte još