Vuk Jeremić nagovestio dolazak Stane Katić!

Foto: Twitter

Poznata glumica srpkih korena Stana Katić u aprilu dolazi u Srbiju, najavio je Vuk Jeremić na svom tviter profilu. Bivši ministar spoljnih poslova je najavio njen dolazak i u tvitu napisao "Nikada ne zaboravi svoje korene".

Američka glumica srpskog porekla Stana Katić pre tačno godinu dana otkrila je u ispovesti listu "Njujork post" kako joj je odrastanje u Kanadi, u porodici srpskih izbeglica iz Hrvatske, pomoglo da izgradi karijeru u Holivudu i postane kompletnija ličnost.

Hvaleći glumačke sposobnosti lepe Srpkinje, "Njujork post" je pisao i da je ona u ulozi detektivke Kejt Beket u popularnoj seriji "Kesl" (The Castle) postigla ono za šta su glumice ranije morale da se bore - poštovanje muških kolega.

- Tvorac serije Endrju Marlou veruje da je svet spreman za moju generaciju žena, na način na koji to nije bio slučaj s našim majkama. Ne kažem da se žene i danas ne suočavaju sa seksizmom, ali više se ne postavlja pitanje: "Da li mogu da postanem predsednica?" Sada se kaže: "Naravno, mogu da uradim sve što poželim" - kaže Stana Katić (na engleskom je znaju kao Stanu Katik).

"Njujork post" je pisao da je to stav koji su joj od početka usadili roditelji, Srbi iz Hrvatske koji su se upoznali na studijama u Londonu pre nego što su se preselili u Hamilton, u Ontariju (Kanada), a kasnije u Auroru, u Ilinoisu (SAD).

- Oni su oduvek podsticali debatu i razgovore o politici, istoriji i matematici. Oduvek sam imala pravo na svoje mišljenje i ugao posmatranja, kao i pravo na iskazivanje tog mišljenja. Takva je istorija moje porodice. Svi su morali da budu jaki. Kao doseljenici, morali su da prevaziđu jezičke barijere i da krenu ispočetka bez ikakve finansijske sigurnosti, u potpuno novom svetu - kaže Stana Katić.

Njeni roditelji su u "novom svetu" počeli da se bave proizvodnjom nameštaja, i to je bila prva faza u razvoju Stane Katić. Ona i njenih četvorica braće i jedna sestra pretvorili su ogromno porodično skladište u svoje igralište, a od kutija su pravili dvorce na nekoliko spratova.

I zbog dečjih predstava sam ono što jesam danas

Osim toga, ona je podsticala braću i sestre da stalno prave dečje predstave, a to je radila i u školi.

- To je deo onoga što me danas pokreće. Volim da istražujem šta znači biti živ kroz maštu, uranjajući u psihu drugih ljudi. Mislim da svaka osoba ima kapacitet da izrazi sve emocije. To je samo nama u manjoj ili većoj meri prihvatljivo, u zavisnosti od toga kako smo odgojeni i kakva smo iskustva imali u životu. Radi se o saosećanju s drugom osobom, ali i prepoznavanju sebe u njoj - kaže Stana Katić.

Alo

Pogledajte još