PRAZNIK PLESA: Beogradski festival igre od 30. marta do 14. aprila

Tokom dve nedelje, publici će se predstaviti najbolji i najaktuelniji naslovi svetske plesne scene, najavila je direktor Beogradskog festivala igre, Aja Jung, koja je istakla da Beograd danas ima jedan od najboljih festivala igre u svetu. Nije bilo lako popeti se tim stepenicama, kao sto nije lako odrzati se na vrhu. To odrzavanje, nije stagnacija, nego naprotiv – najzesca trka u kojoj su potrebni saveznici... Koncept festivala vise nije da upozna Beograd sa velikim koreografima i vaznim kompanijama, jer smo to vec obavili. Uveli smo savremenu igru u nasa pozorista, i stvorili brojnu publiku. Dalje idemo ka tome da se predstave i najave one produkcije koje ce se tek izvoditi na svetskoj plesnoj sceni, kako bi festival zadrzao svoju i privukao mladu, novu, ali i inostranu publiku i novinare.

Beogradski festival igre po jedanaesti put najavljuje najinteresantnije produkcije sa svetske plesne scene. Ovogodišnja manifestacija se održava uz podršku Delegacije EU u Srbiji i pod pokroviteljstvom Republike Grčke, Predsedavajuće u Savetu EU.

Na 11.BFI od 30. marta do 14. aprila predstaviće se neke od najinteresantnijih produkcija svetske plesne scene. Festival će u Sava centru 30.marta otvoriti američka kompanija Hubbard Street Dance iz Čikaga celovečernjim baletom španskog koreografa Alehandra Serude "Hiljadu delova".

U Centru Sava ćemo gledati američku kompaniju Hubbard Street Dance iz Čikaga (30. mart) sa predstavom inspirisanom vitražima Marka Šagala, zatim Kompaniju Akrama Kana, jednog od najznačajnijih koreografa britanske scene sa novom postavkom kojom se obeležava 100 godina od nastanka "Posvećenja proleća", Igora Stravinskog (5.april), ali i čuveni Veliki kanadski balet iz Montrela sa predstavom "Minus Jedan", izraelskog koreografa Ohada Naharina (11. april). Veliki kanadski balet iz Montrela će gostovati i u Novom Sadu, i to 12. aprila u Srpskom narodnom pozorištu, a dobitnik ovogodišnjeg priznanja Vip poziva je dugogodišnji umetnički direktor ove trupe, Gradimir Pankov.

U Madlenianum po prvi put stižu belgijska Kompanija Mišel Noare sa postavkom inspirisanom Hičkokovim nemim filmovima "Zapisnik sa lica mesta" (14.04.), ali i Balet Augzburg sa čudesnom "Igrom senki" u koreografiji Icika Galilija (9. april), predstavom koja će biti izvedena i u Narodnom pozorištu u Vršcu (10. april). U Madlenianum stiže i Kompanija Andonisa Fonjadakisa, koreografa koji je već postao miljenik beogradske publike sa naslovima kojima su se predstavile neke druge važne trupe na prethodnim festivalima. Njegov komad "Wisteria Maiden", u produkciji Fondacije Onazis, imaće u Beogradu svoju svetsku premijeru (12.04.).

(old_image)

Pozorište na Terazijama će ugostiti čuvenu švajcarsku trupu Cimerman and de Pero, sa predstavom "Šija je bila Vrat", svojevrsnim teatrom bez reči, punom apsurdnog humora i duboke ljubavi prema detaljima (31. mart i 1. april). Na istoj sceni će se predstaviti i prva trupa iz dalekog Sidneja na Beogradskom festivalu igre. Biće to Kompanija Šona Parkera, sa predstavom "Srećan kao Lari", zabavnim, razigranim i dirljivim plesnim teatrom, koji istražuje neuhvatljivu prirodu ljudske sreće (07.04.).

Na staroj festivalskoj adresi, u Beogradskom dramskom pozorištu, gostuju tri kompanije. Gledaćemo dve koreografske legende zajedno na sceni, odnosno Matildu Monije i La Ribot u plesnoj burleski "Gustavija" (6. april), zatim Kompaniju Roberta Zapale sa Sicilije, koja nudi neponovljivo putovanje sa ciljem novog otkrivanja ovog italijanskog ostrva kroz posve jedinstven plesni jezik (08.04.). Kompanija Malka iz Grenobla, hrabro donosi novu igru na Festival, hip hop koji vraća veru u umetnost (2 i 3 april), a njihovu predstavu "Šaputanja" gledaće i publika u Pančevu (1. april).

Paralelni programi festivala podrazumevaju filmske naslove, izlozbe fotografije, kao i Vip talenti radionice i majstorske kurseve koje ce voditi Aleksandar Josipović, Šon Parker, Roberto Zapala i Buba Landrij Čuda.

"Sva su pozorišta puna, svi su zadovoljni jer su produkcije različite ove godine, možemo da se pohvalimo sa dve svetske premijere i činjenicom da su svetski koreografi poželeli da svoje naslove prvi put prikažu Beogradu i da nam prvi put dpolazi jedna trupa iz daleke Australije", rekla je Jung.

Delegacija EU u Srbiji već drugu godinu sa velikim zadovoljstvom podržava BFI jer je suština procesa evropskih integracija približavanje evropskih naroda i kultura pod motom ujedinjenje kultura u njihovoj različitosti, rekao je ambasador Majkl Davenport na konfrenciji za novinare u Skupštini grada kojoj su prisustvovali brojni ambasadori.

"Muzika i ples su značajni deo našeg zajedničkog i raznovrsnog evropskog kulturnog nasleđa, Aja Jung i BFI svakog proleća proteklih 11 godina unose novu radost i svetlost u naše živote a Srbija tokom trajanja BFI postaje globalna prestonica igre", istakao je Devenport.

Razmena umetnika iz Evrope i sveta koji imaju priliku da se upoznaju sa svojim kolegama iz Srbije i međusobno razmene iskustva je ključna, upravo takva razmena simbolizuje odnose između Srbije i EU, da zajedno otklanjamo jezičke, geografske i političke barijere, rekao je Devenport.

On je istakao da BFI promoviše sve one vrednosti za koje se EU zalaže: raznolikost, različitost, toleranciju i razmenu ideja među različitim kulturama.Ovogodišnji festival održava se pod pokroviteljstvom Grčke, predsedavajuće Saveta EU.

Pogledajte još