Da li znate koliko vredi Candy Crush Saga?

Najveći IPO u IT industriji posle Fejsbuka tako neće biti iz sfere "ozbiljnog" softvera, već iz zabavne industrije, koji beleži vrtoglavi uspon poslednjih godina.

King je objavio nove podatke, koji potencijalnim ulagačima najavljuju da će izlazak na berzu biti "težak" ogromnih 7,6 milijardi dolara, odnosno da će akcije vredeti između 21 i 24 dolara.

Iako IT industrija ima mnogo specifičnosti, analitičari ističu da se u ovom slučaju profit kompanije ne dovodi u pitanje.

"King ne samo da je profitabilan, već je izuzetno profitabilan, a prošle godine je zarađeno čak 568 miliona dolara čistih para", navodi "Kvarc".

To se drastično razlikuje od pozicije u kojoj je recimo Tviter ili mnogo srodnije kompanije Kingu kao što su Zinga ili čuveni EA sports.

Zinga, firma koja je zaslužna za veoma popularni Farmvil, muči se na berzi i prošle godine je upisala minus od 37 miliona dolara, dok je sportski odeljak EA od marta 2012. do marta 2013. godine upisao zaradu od 97 miliona dolara.

Recept kompanije King je jednostavan - njihove zarazne igre su besplatne, ali popularni F2p (free to play) model podrazumeva i prodaju "virtuelnih predmeta" igračima koji žele da "obogate iskustvo" (čitaj: budu bolji ili brži od drugih).

Samo pet odsto igrača zaista troši novac u igri, ali to nije uopšte malo, kada se zna da postoji 400 miliona korisnika svakog meseca.

Kingov profit je dramatično porastao u odnosu na 2012. godinu as 7,8 miliona dolara i to zahvaljujući izlasku igre CCS.

Trenutno, tri video igre ove kompanije (Candy Crush Saga, Farm Heroes Saga i Pet Rescue Saga) su na listi deset aplikacija koje najviše zarađuju na Apple storeu, a tu su i verzije za Android i, naravno, Fejsbuk.

Vredi istaći i da se King u poslednje vreme ponaša kao pravi siledžija u industriji video igara, pa je njihov advokatski tim pokrenuo nekoliko parnica (većinom besmislenih) protiv svih razvojnih timova koji nameravaju da u svojim igrama koriste reči "candy" i "saga".


B92

Pogledajte još