Donjeck: Jedan mrtav, deset povređenih

Sukobi su izbili kada su proruski demonstranti probili policijski kordon koji je okružio učesnike mitinga koji se zalažu za integritet Ukrajine.

Kako je prenela Raša tudej, tokom sukoba korišćene su i dimne bombe.

Agencija Rojters je navela da se nekoliko stotina ljudi, koji su uzvikivali parole podrške ruskom predsedniku Vladimiru Putinu, sukobili sa grupom osoba koje su osuđivale Moskvu.

Zasad nije jasno kako je jedna osoba izgubila život.

"Ili pomozite ili ćemo pucati"

Komandir opkoljene ukrajinske baze na Krimu, Julij Mamčur, poslao je očajnički poziv u pomoć svojim nadređenima, tražeći od njih da mu daju konkretna naređenja.

U suprotnom, kako je naveo, moraće da upotrebi vatreno oružje, preneo je AFP.

Mamčur, komandir u vazdušnoj bazi Belbek u Sevastopolju, poslao je ukrajinskoj državnoj televiziji snimak u kojem poziva nadležne da mu izdaju jasna naredjenja šta treba da radi, u situaciji rastućih tenzija na poluostrvu.

"Da bismo izbegli oružane sukobe, molim vas da, što je pre moguće, obavestite komandire šta treba da rade ako njihove jedinice ili članovi porodica budu u opasnosti", poručio je Mamčur.

"Ako ne donesete ovu odluku, ponašaćemo se u skladu sa statusom ukrajinskih oružanih snaga, čak i ako bude potrebno da otvorimo vatru"
, dodao je on.

Mamčurov poziv upućen je u trenutku u kom su ruske snage opkolile vojne baze na Krimu, koji se priprema za referendum o pristupanju Rusiji, zakazan za nedelju, podsetio je Frans pres.

"Mi u potpunosti shvatamo da ne možemo dugo da se odupiremo rujskoj vojsci, koja je brojčano nadmoćna, bolje naoružana i bolje obučena, ali smo spremni da svoje dužnosti obavljamo do kraja", istakao je Mamčur.

Ruska vojska počela manevre

Ruska vojska nedaleko od granice sa Ukrajinom počela je manevre, saopštilo je rusko ministarstvo odbrane.

Kako se navodi rusko ministarstvo odbrane, u manevrima učestvuje više od 8.000 vojnika.

Vežbe koje će trajati do kraja marta, odrzavaju se na području Rostova, Belgoroda i Kurska.

Prema navodima ministarstva, u vežbama će biti korišćena i artiljerijska sredstva, poput raketnih bacača i protiv-tenkovskog oruđa.

Vršilac dužnosti predsednika Ukrajine Aleksandar Turčinov izjavio je da su na ruskoj strani granice nagomilane snage ruske vojske "spremne za invaziju".

Parlament u Kijevu izglasao formiranje Nacionalne garde od 60.000 vojnika. Regrutacija iz redova prozapadnih aktivista koji su se borili protiv Janukoviča. U ruskim manevrima kod granice sa Ukrajinom angažovano oko 8.500 vojnika.

Sajt 048 iz Odese javlja da ukrajinske snage raspoređuju protiv-avionske sisteme oko Odese. Ulicama Odese, prema pisanju sajta 048.ua danas je prošlo najmanje pet lansera S-300. Ukrajinske snage protiv-avionske sisteme raspoređuju oko Odese.

Ukrajinska pogranična služba saopštila je da je u vreme patroliranja duž pograničnog rejona pucano na njen avion sa strane krimskog grada Armjanska.

Izvor: B92, Novosti
Foto: Beta - AP - Sergei Grits

Pogledajte još