Da li pojedete hranu koja vam padne na pod? Ovo je pravilo o 5 sekundi

Međutim, poslednjih godina najčešći odogovor je glasio da ne možete jer su grickalice već prepune bakterija. Ipak, najnovija studija tvrdi drugačije.

Istraživanje sprovedeno u Velikoj Britaniji pokazalo je da ipak ima istine u pravilu o 5 sekundi.

Entoni Hilton, profesor mikrobiologije na Univerzitetu Aston i Birmingemu, sproveo je eksperiment sa svojim studentima bacajući različite tipove hrane – tost, pastu, keks, na tepih, laminatni pod i pločice. Oni su hranu na podu ostavljaju od 3 do 30 sekundi nakon čega su je testirali na dve najprisutnije bakterije – E. coli i stafilokoke.

Rezultati su pokazali da vreme koje hrana provede na podu igra veliku ulogu kada je broj bakterija koje će je kontaminirati u pitanju.

Takođe, najmanje šanse za kontaminaciju hrane imaju namirnice koje završe na tepihu, dok su najrizičnije namirnice koja padnu na drvo ili pločice i koje tamo provedu duže od 5 sekundi.

Konzumiranje namirnica koje su pale na pod i dalje sa sobom nosi određene rizike koji zavise od toga koje su bakterije prisutne na podu u to vreme. Međutim, rezultati našeg istraživanja doneće olakšanje svima koji i dalje veruju u pravilo o 5 sekundi, uprkos konsenzusu da je u pitanju mit – izjavio je Hilton.

Sa druge strane, nedavno sprovedeno istraživanje pokazalo je da čak 87 odsto od intervjuisanih osoba ipak pojede hranu koja im padne na pod.

Izvor: Dnevno.rs
Foto: sxc.hu