STEVIJA: Prirodno sladak ukus bez kalorija!

U procesu koji je sličan pravljenju čaja, potapanjem suvih listova stevije u vodu, oslobađa se slatka supstanca koja se zatim prečišćava bez ikakvog hemijskog modifikovanja, a kao rezultat dobija se zaslađivač prirodnog porekla bez kalorija. On ne utiče na regulaciju šećera u krvi, ne doprinosi kvarenju zuba, a može se koristiti u kuhinji jer je stabilan pri izlaganju na visokim temperaturama te je veoma pogodan za kuvanje i pečenje.

Stevijin zaslađivač mogu koristiti odrasli, deca, trudnice i osobe sa dijabetesom. Ukratko, pravi je izbor za sve one koji vode računa o pravilnoj ishrani . U prodavnicama se proizvodi poreklom iz stevije nalaze u formi tečnosti, tableta ili praha.

Pitali smo prof. Slađanu Šobajić sa Farmaceutskog fakulteta Univerziteta u Beogradu da nam kaže nešto više o ovoj biljci: „Priča o steviji je interesantna jer se ona vekovima koristila zbog svoje slatkoće u Južnoj Americi, a tek sada je otkrivaju Evropljani i to nakon što su steviol-glikozidi dobijen iz lista ove biljke nedavno odobreni za upotrebu u zemljama EvropskeUnije, kao i kod nas. U listu stevije nalaze se steviol-glikozidi – supstance koje su slatke i nemaju kalorije. One su slađe 200 puta od šećera, i zato je veoma mala količina potrebna da zameni značajnu količinu šećera u namirnicama. Zbog toga se ovaj nov nisko kalorijski zaslađivač koristi u proizvodima snižene energetske vrednosti koji mogu biti od pomoći u kontroli unosa energije i ugljenih hidrata”.

Steviju od davnina koriste domorodačka plemena Južne Amerike zbog slatkog ukusa, a danas je njen zaslađivač rasprostranjen u čitavom svetu. Svoju najširu primenu stekao je u mnogobrojnim prehrambenim proizvodima i napicima, ali i u pripremi poslastica.

Pogledajte još