Boško Buha: Premijera predstave „U strahu su velike oči“ 15. marta

Predstava "U strahu su velike oči" biće premijerno izvedena u subotu u 12 i u večernjem terminu od 20 sati na sceni Pozorišta "Boško Buha"

Predstava se bavi dečjim strahovima i traži odgovore kako ih pobediti, a to se najbolje može igrom i maštom, rekla je na konferenciji za novinare Milena Depolo. Ona je za tekst koristila srpske narodne bajke, koje je sakupio Vuk Karadžić, pesme, verovanja, tradiciju.

– Dok smo tražili odgovore zašto se i čega plašimo, pred nama su se otvorila još mnoga pitanja. Saznali smo šta je Zduhač, ko je Divljan, šta se radi na Pokladama, otkrili kako se rasteruje kiša i smiruje nevreme, kako se štiti od veštice, a gde se krije aždajina snaga", ispričala je Depolo.
- I što je najvažnije, oktili smo kako se pobeđuje strah - igrom i maštom. Predstava zato ima lekovita svojstva i nudi univerzalni odgovor jer i odrasli pate od raznih strahova
– kaže Milena Depolo.

Predstava obiluje igrom, muzikom i pokretom, a raznovrsni predmeti se glumačkom veštinom transformišu u različita bića, predele i pojave iz narodne mitologije.

- Neke scene su strašne, ali strah kod dece izaziva adrenalin i ne verujem da će biti napada straha i panike, već da će deca uživati. Priznajem da smo se i mi zabavljali dok smo radili. Predstava ima terapeutsko dejstvo, poučna je, ali i zabavna jer ima dosta humora - kaže Milan Karadžić kome je “U strahu su velike oči“ 33. režija u “Buhi“.

U predstavi igraju Aleksandar Radojičić, Nemanja Oliverić, Jelena Trkulja, Maja Lukić, Uroš Jovčić, Nevena Ristić, kao i njihove najmlađe kolege Mateja Đukić i Uroš Najkić. Kostimograf, scenograf i kreator maski je Jelena Stokuća, kompozitor Irena Popović, dok je za koreografiju zadužena Bojana Mišić.

Predstava, koja je namenjena školarcima, ali je mogu gledati i mališani od pet godina, sutra će premijerno biti izvedena od 12 i od 20 sati. Prva repriza zakazana je za nedelju, 16. mart, u 17 sati.

Pozorište “Boško Buha“ trebalo bi do kraja sezone da igra repertoar na matičnoj sceni. Već sledeća sezona mogla bi da počne na sceni Ustanove kulture “Vuk Karadžić“, ukoliko počne dugoočekivana rekonstrukcija zgrade ovog teatra za decu i mlade na Trgu republike, a o čemu će se više znati za mesec dana.

Pogledajte još