Zašto biramo prijatelje koji zvuče poput nas?

Glas je neverovatan fleksibilan alat koji koristimo u izgradnji našeg identiteta. Ponekad nam naš glas ne prija do te mere da njegov ton ne možemo da podnesemo. Ali zašto onda biramo prijatelje koji zvuče baš poput nas samih?

Prema novoj studiji koju je sproveo University of British Columbia, najčešće biramo prijatelje sa sličnim glasom, jer na taj način ostvarujemo bliskost i umirujuć osećaj važan za komunikaciju. Fascinantna studija došla je i do dokaza koji objašnjavaju koji glasovi nam prijaju u zavisnosti da li smo pripadnici nežnijeg pola, žena ili muškaraca. Prema tome biramo da volimo zvuk koji dolazi iz velikog muškarca ili male žene.

Grad i mesto u kom živimo, kom akcenatskom područu pripadamo takođe određuju zvuk koji će biti prijatan za naše čulo i koji ćemo voleti. Jer kako kažu istraživači, stanovnici određenog govornog područja pored akcenta imaju i specifičnu govornu intonaciju. Zato se nemojte začuditi što vas je privukao dečko sa određenom glasovnom intonacijom jer naša čula privlače razne egzotične stvari.

izvor: ženski kutak

Pogledajte još