Kako snimiti savršen selfi?

1. Proverite izgled

Koliko god ovaj savet trivijalno zvučao, zavalite se pod jako svetlo i proučite da li je s vašim izgledom sve u redu. Možda vam je kosa raščupana ili par dlaka nestašno iskače iz gomile, a vi želite savršeno zaglađenu kosu. Proverite make-up, ocrtava li vam se donji veš, izviruje li grudnjak gde ne bi smeo. Proverite sve ono što mislite da bi možda moglo da pokvari fotku.

2. Izaberite dobro osvetljenje

I prejako i preslabo svetlo mogu vam upropastiti fotografiju. Želite li da naglasite make-up, frizuru ili određene modne detalje, važno je da je svetlo dovoljno jako kako bi se na slici svi ti detalji jasno videli. Pazite samo da svetlo nije prejako kako ne biste spalili fotografiju. Prigušena svetla izbegavajte, osim ako vam je cilj igranje svetlima i senama.

3. Proverite pozadinu

Ona neka bude čista, zanimljive boje ili uzorka. Sigurno ste milion puta videli nečiji selfi s hrpom odeće na krevetu u pozadini ili hrpom detalja koje odvraćaju pažnju s objekta snimanja. Zidovi zanimljive boje ili lepe zavese poslužiće kao idealna pozadina. Samo vodite računa da je pozadina decentna jer želite da vi biti u fokusu, a ne pozadina.

4. Budite mirni

Želite li jasnu fotografiju koja nije mutna, ovo je lakše reći nego učiniti budući da se nemate na koga osloniti da vam pomogne u fotografisanju. Ipak vežbom ćete uspeti da postignete mirnu ruku. Duboko udahnite, zauzmite pozu, opustite se i to je to!

5. Uslikajte što više fotografija

Ne možete očekivati da će vam svaka slika savršeno uspeti iz prvog pokušaja. Možda će najbolja biti upravo ona poslednja, ali jedno je sigurno – što više fotografija imate na raspolaganju, to je veća verovatnoća da ćete barem jednom biti oduševljeni. U ovom slučaju vredi pravilo – što više, to bolje!

6. Budite samopouzdani

Želite li fotografijom naglasiti ono najbolje na vama, vaša fotografija mora odisati samopouzdanjem. I koliko god se možda blesavo osećali zbog nameštanja i raznih ekspresija lica, nemate se razloga sramiti. Sami ste, sigurni ste u sebe, zabavljate se! Stoga, nabacite smešak, zauzmite najbolju pozu i šarmirajte kameru!

7. Sredite slike

Nema ništa loše u obradi fotografija, dok god s obradom ne preterate. Slobodno fotografiju provucite kroz neki filter, poigrajte se svetlinom i kontrastom ili složite zanimljiv kolaž fotografija.

8. Isprobajte različite uglove

Pre nego što započnete sa snimanjem selfija, isprobajte koji vam ugao najbolje odgovara i koji vam se najviše sviđa. Neki ljudi bolje izgledaju iz ptičje perspektive, neki iz poluprofila, neki en face. Pronađite ugao koji vama najbolje odgovara!

9. Izbegavajte ogledala

Generalno selfiji na kojima vidimo mobilni kojim je selfe uslikan ili na kojima vidimo ogledalo negde u pozadini i nisu baš najbolji primeri ovakvih fotografija. Setite se što smo rekli za pozadinu fotografije i na čemu bi trebao biti fokus! No, kao što vidite postoje i sjajni izuzeci.

10. Proverite sliku pre slikanja

Većina smartphone-a ima prednju kameru pa ako već slikate selfi mobilnim, prije samog okidanja upalite prednju kameru i proverite sviđa li vam se ugao, svetlo, poza. U trenutku kada ste zadovoljni onim što vidite, uključite stražnju kameru i bacite se na fotografisanje!

Cosmopolitan