REŠENJE ZA KRIZU: Austrija prodaje Hypo banke na Balkanu

Odluku Vlade saopštio je u petak, na konferenciji za medije u Beču ministar finansija Mihael Špindeleger, koji je dodao da će pokrajina Koruška morati da uplati sredstva u “fond budućnosti”, ali i da Hypo neće otići u stečaj, jer je rizik koji je s tim povezan preveliki.

Šef radne grupe za rešenje Hypo Evald Novotni je napomenuo da “loša banka” neće imati državne garancije, već će kao svako privatno društvo moći da ode u stečaj.

Kada je reč o ćerkama-bankama na Balkanu, one, prema Novotniju, treba što pre da budu prodate, što će, kako je procenio, biti moguće još ove godine.

Evropska komisija ranije je odobrila planove za rasformiranje i zatvaranje austrijske banke Hypo Alpe Adria, a eksperti su svojevremeno kao najbolje rešenje upravo predlagali model takozvane “loše banke” jer predviđa da se poslovi Hypo, u obimu od 18 milijardi evra, unesu u tu “lošu banku”.

Izmeštanje “loših” poslova bi predstavljalo olakšanje za ostale delove banke, jer bi bez njih planirana prodaja sestrinskih firmi na Balkanu mogla lakše da se odvija, objasnili su oni.

Izvor: Šumadija press

Pogledajte još