Premijer Krima: Napravite sutra izbor kojim će se potomci ponositi

Aksjonov je pozvao Krimljane da slobodno biraju "nezavisno od nacionalnosti i veroispovesti".

"Ničeg se ne bojte. Vlada će učiniti sve da glasanje prođe spokojno, mirno i demokratski", rekao je on u televizijskom obraćanju, preneo je Itar-Tass.

Ta ruska agencija prenela je i izjave posmatrača koji su stigli uoči referenduma da je situacija mirna.

Koordinator misije međunarodnih posmatrača i direktor Evropskog centra za geopolitičke analize Mateuš Piskorski rekao je da je "stanje veoma mirno i nema nikakve napetosti".

Itar-Tas s navodi da u misiji Evropskog instituta za monitoring demokratije i izbora iz Brisela ima 30 članova, uključujući predstavnike Poljske, Austrije, Francuske, Nemačke, Belgije, Bugarske, Mađarske, Grčke, Italije i Letonije.

Među njima su poslanici Evropskog parlamenta, članovi nacionalnih parlamenata evropskih zemalja, kao i eksperti za međunarodno pravo i aktivisti za zaštitu ljudskih prava.

Piskorski je rekao da će posmatrači posetiti sve regione Krima, kao i da su u misiji ljudi sa iskustvom praćenja izbora u evropskim i zemaljama Zajednice Nezavisnih Država.

Predsednik Komisije za pripremu referenduma Mihail Mališev izjavio je da se do juče prijavilo 69 posmatrača iz 23 zemlje, uključujući Rusiju, SAD, Kinu, Srbiju, Sloveniju, Kipar, Letoniju, Belgiju, Izrael, Poljsku, Francusku, Italiju, Moldaviju, Mađarsku, Nemačku, Austriju, Finsku, Bugarsku, Mongoliju, Sspaniju, Grčku i Portugaliju, prenela je agencija Kriminform.

Posmatrač iz Moskve Sergej Ordžonikidze rekao je da je Krim u potpunosti spreman za održavanje referenduma.

Krimski ministar informisanja Dmitrij Polonski rekao je da na Krimu trenutno radi više od 2.500 novinara iz različitih medija, među kojima mnogi iz inostranstva.

Krimska skupština je 6. marta donela načelnu odluku o pristupanju Rusiji s pravom subjekta federacije, a za sutra je zakazan referendum na kom će biti postavljena dva pitanja - "Da li ste za ujednjenje Krima i Rusije s pravom subjekta Ruske Federacije?" i "Da li ste za obnavljanje Ustava Republike Krim iz 1992. godine i status Krima kao dela Ukrajine?".

Na referendumu mogu da učestvuju punoletni građani Ukrajine registrovani na Krimu i u gradu sa posebnim statusom, Sevastopolju.

Prema registru birača od 28. februara ove godine na Krimu pravo glasa ima 1.534.815 stanovnika a u Sevastopolju 309.774.


izvor:
B92

Pogledajte još