Užas: Krenuo da šeta psa, a našao ljudske lobanje!

Ostatke ljudskih tela slučajno je uočio meštanin I.I. dok je šetao psa na delu bedema poznatom kao „seoski Jaz“, nakon čega je obavestio policiju. Kosti su iskopane i predate Zavodu za sudsku medicinu, koji bi veštačenjem trebalo da najpre odredi njihovu starost a potom, ako je postoje tragovi, i uzrok smrti.

– Šetao sam psa 12. arta kada sam video nešto nalik kostima u zemljanom bedemu. Kada sam prišao i raščačkao, uočio sam ljudsku donju vilicu i obavestio policiju. Taj deo bedema je proširavan zbog puta pre tri, četiri godine ali niko ništa nije primetio. Šetalište je dosta prometno jer se njime stiže do seoskog kupališta. Verovatno se deo zemlje obrušio i otkrio kosti koje su dosta plitko zakopane na 50 do 70 centimetara, kaže I.I

Meštani sumnjaju da ostaci tela datiraju iz perioda posle Drugog svetskog rata, ili pak da su možda i starijeg datuma.

– Pedesetih godina prošlog veka, na 300 metara odatle nađeni su takođe skeleti. Priča se da bi to mogli biti ostaci ljudi koji su posle Drugog svetskog rata „nestali“ u čistkama Informbiroa mada za to ne postoje nikakvi dokazi. Rođaci nestalih, navodno tvrde da su im se javljali iz inostranstva. Groblje nije sigurno jer u tela nađena tako da im je glava okrenuta ka severu a noge ka jugu, što nije uobičajeni načih sahranjivanja na našem podneblju. Osim toga, selo se ranije nije nalazilo sa ove strane reke, već je tu bio turski put, pa je moguće da budu i iz tog perioda, dodaje I.I.

Verovatno se deo zemlje obrušio i otkrio kosti koje su dosta plitko zakopane na 50 do 70 centimetara

Jedna ljudska vilica koja je nađena ima očuvane zube, što dodatno zbunjuje forenzičare, ali će se više znati posle ekspertize.

– Nakon prijave građana izvršen je uviđaja delovi skeleta – dve lobanje i veća količina kostiju starijeg datuma dostavljeni su Zavodu za sudsku medicinu na veštačenje, kažu u niškoj policiji.

Direktor Zavoda prof. dr Radovan Karadžić kazao je da su kosti primljene i da sledi veštačenje, nakon čega će saopštiti rezultate.


izvor:
Blic