Idu pod nož da bi bili lepši na selfijima?

Istraživanjem je utvrđeno da je svaki treći esteski hirurg zabeležio povećani broj zahteva za zahvatima nakon što su pacijenti postali svesniji svog izgleda na društvenim mrežama.

"Društvene platforme poput Instagrama, Snapchata i iPhone aplikacije Selfie.im, koje isključivo sadrže fotografije, prisilile su pacijente da se posmatraju 'pod mikroskopom'", kaže predsednik Akademije Edvard Ferior.

"Te fotografije su često prvi utisak koji o sebi nude mlade osobe budućim prijateljima, osobama drugog pola ili poslodavcima i žele da se predstave u najlepšem mogućem izdanju", kaže Ferior.

Jedan od razloga povećanog broja zahteva za estetskim zahvatima je i zlostavljanje (bullying) na društvenim mrežama. Prema hirurzima koji su učestvovali u istraživanju, 69 odsto dece i tinejdžera koji su podvrgnuti estetskim zahvatima to je učinilo kako bi sprečilo maltretiranje drugih zbog svog izgleda.

Hirurzi su naveli i da je 58 osto njih zabeležilo povećanje broja operisanih osoba mlađih od 30 godina.

Ferior kaže da je napredak u neinvazivnim metodama estetskih zahvata uključujući tehnologije protiv starenja učinio mogućim odgađanje znakova starenja uz zadržavanje prirodnog izgleda a smanjilo se i vreme oporavka.

Istraživanje je pokazalo da se žene i dalje češće podvrgavaju estetskim zahvatima od muškaraca i u 2013. dame su činile 81 odsto svih pacijenata estetskih hirurga.

Za muškarce najpoželjinje su bile injekcije botoksa, hijaluronske kiseline, transplantacija kose i operacije nosa, a za žene, zahvati pomlađivanja lica i operacije nosa.

Više od 30 odsto hirurga uočilo je da raste broj bračnih parova koji se podvrgavaju estetskim zahvatima.

izvor: B92

Pogledajte još