Od 4 miliona Srba u dijaspori, glasaće samo 6.808!

Odziv dijaspore za glasanje 16. marta najmanji je u odnosu na proteklih nekoliko izbornih ciklusa. Bojan Stanković (34), koji već 22 godine živi u Pertu, kao i njegovi roditelji i supruga ove godine propustiće izbore.

- Živimo u Pertu, a do sada se glasalo samo u Sidneju i Melburnu. To znači da bismo pet sati morali avionom da putujemo do glasačkog mesta, što zahteva mnogo novca i slobodnog vremena, koje nemamo - kaže Stanković.

On dodaje da bi sigurno glasali da se izbori organizuju u crkvi u Pertu ili putem pošte.

Kontrolori ne putuju iz Srbije
Niko od kontrolora neće ići iz Srbije na biračka mesta u inostranstvu o trošku budžeta.
- RIK plaća kontrolorima po 20 evra naknadu za rad na biračkom mestu, a kako će oni tamo da otputuju i gde će odsesti, to je njihova stvar, odnosno stvar je stranke koja ih šalje. Mislim da ove godine niko neće putovati iz Srbije, a veće stranke su kontrolore našle upravo u dijaspori jer neke od njih imaju članstvo i u inostranstvu - kaže Dejan Đurđević, predsednik RIK za “Blic”.

Međutim, ove godine u Australiji neće biti organizovani izbori čak ni u Sidneju in u Melburnu, budući da se nije prijavio 100 potencijalnih glasača, što je minimum. Iz istog razloga birališta neće biti otvorena ni u Kanadi, Švedskoj, ali ni u Mađarskoj, Grčkoj, Rumuniji. U dijaspori će se glasati u 20 zemalja na 35 mesta.

U Kancelariji za dijasporu kažu za “Blic” da u odnosu na izbore 2012. godine nema značajne promene kada je reč o broju prijavljenih birača.

- Zakonska regulativa po kojoj treba da bude najmanje 100 prijavljenih da bi se otvorilo izborno mesto ograničava odziv glasača iz inostranstva. Pored toga, zakon propisuje da je potrebno glasati lično, a udaljenost glasačkih mesta dodatno obeshrabruje glasače - navode u Kancelariji.

Aleksandar Čotrić, predsednik skupštinskog odbora za dijasporu, objašnjava za naš list da je odziv mali zbog komplikovane procedure registracije, kao i zbog toga što državljani Srbije nisu bili na adekvatan način i pravovremeno obavešteni da je trebalo da se registruju do 22. februara.

- Srbija ima malo diplomatsko konzularnih predstavništava u svetu. Recimo, na Zapadnoj obali SAD nemamo nijedno, pa su naši državljani koji žive u San Dijegu ili San Francisku primorani da putuju u Čikago ukoliko žele da glasaju. Takođe, ljudima u dijaspori nije omogućeno da biraju direktno svoje predstavnike u parlamentu - navodi Čotrić. On kaže da bi se izlaznost na izbore u dijaspori povećala kada bi se glasalo poštom ili internetom.

izvor: Blic

Pogledajte još