Gej spreman za bitku sa Boltom

BERLIN, 13. avgusta 2009. (Beta-AP) - Sprinter SAD Tajson Gej priznao je da je jedini način da na Svetskom prvenstvu u Berlinu osvoji zlatnu medalju u trci na 100 metara taj da postavi novi svetski rekord za koji je, kako tvrdi, i spreman.

Duel Geja sa aktuelnim svetskim rekorderom Juseinom Bolton iz Jamajke trebalo bi da bude među najatraktvnijim u Berlinu. Kvalifikacije na 100 metara održaće se u subotu, prvog dana takmičenja. Finale je zakazano već za nedelju, 16. avgust.

"Ako je to potrebno, da trčim 9,6 sekundi, onda ću to i pokušati. Ići ću na svetski rekord. To je brojka koja mi se mota po glavi, pošto želim da pobedim. Verujem da mogu da stazu istrčim za 9,6 sekundi ili i brže. To je cilj. Iznenadiću publiku. Pokazaću im koliko brzo čovek može da trči", rekao je danas Gej novinarima.

Bolt je svetski rekord postavio na prošlogodišnjim Olimpijskim igrama u Pekingu, kada je stazu pretrčao za 9,69 sekundi.

Gej je, ipak, aktuelni šampion sveta na 100 metara, ali i na duplo
dužoj deonici, pošto je te titule osvojio pre dve godine u Osaki.

Amerikanac, međutim, u Pekingu nije stigao i do finala, pa je brzo pao u Boltovu senku. Jamajkanski sprinter je postavio i svetski rekord na 200 metara: 19,30 sekundi.

Ove godine, ipak, Gej je trčao brže od Bolta i na 100 i na 200 metara.

Prošlog meseca u Rimu Gej je 100 metara pretrčao za 9,77 sekundi. Boltovo najbolje ovogodišnje vreme iznosi 9,79 sekundi, koliko je trčao u Parizu. Gej je 200 metara u Njujorku prešao za 19,58 sekundi, što je za stotinku brže od rezultata koji je Bolt ostvario u Lozani.

Klimatski uslovi, dodushe, bili su blaži prema Geju.

"Bolt je već pokazao svetu šta može da uradi, ali ja još nisam predstavio sav svoj talenat", optimista je Gej, koji se ove sezone još nije takmičio sa Boltom.

Pritisak koji će zato njihov verovatni duel doneti Geju ne smeta.

"Vrlo sam srećan zbog toga", istakao je Gej, koji je priznao i da, osim brzine, nema ništa zajedničko sa Boltom.

"Ja sam osoba koju biste nazvali dosadnom. On je vrlo zabavan, duhovit, jaka ličnost. Ja sam mnogo povučeniji. Ali, sve to je dobro za publiku", ocenio je Gej.

Bolt je ove sezone imao i problema sa povredama, pošto mu je u saobraćajnoj nesreći nastradalo stopalo. Kasnije je morao i kod lekara u Minhen gde je, prema izveštajima medija, pregledao leđa. Tada je i sreo Geja.

"Bilo je interesantno", prisetio se Gej, koji je uprkos optimizmu priznao da je Bolt favorit.

"Od mene se ne očekuje da pobedim. On je vlasnik rekorda koji ja želim", ocenio je Gej.

Pogledajte još