Vesti iz NASA-e : Čovečanstvo je nadrljalo!

Kako god da se sagledaju rezultati ovog istraživanja sagledaju, istorija je pokazala da nema nade za napredna društva.

Pad Rimskog carstva, i podjednako naprednih (ako ne i naprednijih) carstava Maurujana, Huna i stare Mesopotamije, su dokaz za činjenicu da napredna, kompleksna i kreativna društva mogu da budu ujedno i vrlo krhka i nepostojana.

Koga kriviti? Vas. Nas. Svakoga koga vidite kad pogledate kroz prozor. Čak i tehnologija koju smo stvorili da nas sačuva od nas samih, nas gura u propast.

Tehnološke promene mogu da podignu efektivnost upotrebe prirodnih resursa, ali, i da poveća upotrebu istih po glavi stanovnika, tako da povećanje upotrebe resursa često biva direktan rezultat povećanja efektivnosti korišćenja.

Da li postoji izlaz? Naravno, samo, verovatno vam se neće dopasti.

Dva kjučna rešenja su da se smanji ekonomska nejednakost kako bi se osiguralo pravednije korišćenje resursa (prirodnih i monetarnih sredstava), kao i da se drastično smanji upotreba resursa uz oslanjanje na upotrebu obnovljivih izvora energije i smanjenje rasta populacije.

Što je baš onoliko teško i neizvodljivo kao što zvuči.

Ozbiljno, vredi pročitati rezultate ovog istraživanja. Ono služi da otvori ljudima oči pozove ih na akciju - ukoliko ih svakodnevica nije već ostavila ravnodušnim.

OVDE možete pročitati istraživanje.

T.D.

Pogledajte još