Pilot nestalog aviona bio politički fanatik: Iz besa oteo avion!

Kako Dejli Mejl saznaje kapetan Zahari Ahmed Šah bio je “opsesivni” pristalica vođe opozicije u Maleziji, Anvara Ibrahima. A samo nekoliko sati pre nego što je ovaj avion napustio Kuala Lumpur kapetan aviona je prisustvovao kontroverznom suđenju u kome je Ibrahim osuđen na zatvorsku kaznu od pet godina.

Pristalice ovog političara su izjavile da je on žrtva duge kampanje kaljanja ugleda, kao i da se suočio sa izmišljenom optužnicom jer je jedini pravi suparnik Malezijskoj vladajućoj partiji.

Policijski izvori su potvrdili da je Šah bio politički aktivista – kao i da se plaše da ga je sudska odluka ostavila duboko uznemirenog. Pod ovim okolnostima je on, sedam sati kasnije, preuzeo kontrolu na Boingom 777, koji je leteo za Peking noseći 238 putnika i kabinsko osoblje.

Juče je policija pretražila kuću pilota, i otkrila da je napravio i instalirao simulator leta. Juče je i premijer Malezije potvrdio strahove izjavom da je let MH370 namerno skrenut sa kursa, a njegovi komunikacioni sistemi su isključeni. Izjavio je da se avion nakon prekida veze kretao zapadno od Malezije, kao i da je imao dovoljno goriva za još 7 sati leta.

Još uvek nije jasno gde je avion završio, ali se nadaju da će se to saznati pomoću najnovijih satelitskih snimaka.

FBI je dao izjavu da postoji mogućnost da je otmica aviona delo pirata, kao i da se putnici verovatno drže na tajnoj lokaciji.

Foto: Beta/AP/Kyodo News
Izvor: Daily Mail
T.D.