Niste visoke, nemate "noge do grla"? Onda su ovi modni saveti savršeni za vas

Kada sledeći put krenete u kupovinu odeće, biće vam kristalno jasno kakvi komadi su vam potrebni da biste izgledali vitkije i prikrili nedostatke.

Nižima je lakše da pronađu odgovarajuću odeću od visokih, jer uvek postoji mogućnost da skrate i prekroje ono što im je predugačko. Ovo naročito važi za pantalone i farmerke. One ne smeju da budu naborane na nogavicama, a porub mora da pada preko obuće. Manžetne nisu poželjne jer vizuelno skraćuju noge i kompletnu figuru. Nemojte da nosite izrazito uske ili široke pantalone. Ako imate kratke noge, pojas na njima neka bude visoko na struku. Ukoliko vam je kratak torzo, nosite pantalone ravnih nogavica.

Za gornji deo kupujte komade koji vizuelno skreću pažnju na vaše lice. To podrazumeva košulje sa špicastim kragnama i sakoe sa visokim, širim, takođe špicastim reverima. Izbegavajte sve što može da skrene pažnju na donji deo torzoa, kao što su duboki “ve” izrezi ili sakoi i džemperi sa dvorednim kopčanjem. Da biste izdužili kratak torzo, nosite ravne košulje bez nabora. Ako su manžetne na košulji prevelike, izgledaćete kao dečačić, pa nastojte da samo delimično budu vidljive ispod sakoa ili džempera.

Prilikom kupovine sakoa i kaputa, izbegavajte preširoke i birajte kraće, do butina, jer ćete tako da produžite noge. Ustvari, za vas bi bilo najbolje da imate krojača koji će vam sve šiti po meri. Zamolite ga da vam džepove na grudima postavi više na blejzeru, a na pantalonama neznatno spusti, jer će vas to izdužiti.

Kada je reč o bojama i dezenima, izbor više zavisi od širine nego od visine. Mršavi, a niski mogu da nose dezene sa prugicama koji će ih izdužiti dok će tamne boje pomoći “krupnijima” da izgledaju mršavije, dok su svetlije boje pogodne za vitke.

Ipak, ma koliko da imate kilograma, postoji nekoliko pravila koja važe za sve niže. Bilo da nosite tamnu ili svetlu odeću, niskima odgovaraju jednobojne kombinacije, jer produžavaju figuru. Takođe, trebalo bi da nosite košulje s diskretnim printom i dezenima, a izbegavate velike šare, posebno kocke.

izvor: B92