Izbori za Skupštinu Beograda: Završeno glasanje

Foto: Beta - Emil Vaš

Građani Beograda, osim za novi sastav Skupštine Srbije, glasaju i na beogradskim izborima, a 1.597.624 birača u prestonici bira između 23 liste.

Do 14 sati izašlo je 29,87 odsto građana u Beogradu, saopštio GIK. Procenat izlaznosti u svim beogradskim opštinama približno je isti.

U Beogradu su od sedam ujutro do 20 sati uveče otvorena 1.178 biračka mesta, a do zatvaranja birališta na snazi je izborna tišina.

Predsednik Privremenog organa Beograda Siniša Mali glasao je u 9.45 u Beogradskoj poslovnoj školi.

Kandidat za gradonačelnika sa liste SPS-PUPS-JS Aleksandar Antić glasao je oko 10 časova na biračkom mestu na Zvezdari.

Nosilac liste koalicije SPS-PUPS-JS za izbore u Skupštini Grada Milan Krkobabić glasao je u 9.30 na biračkom mestu 81, u Domu zdravlja Novi Beograd.

Kandidat DSS-a za gradonačelnika Beograda Aleksandar Popović glasao je u 8.30 na biračkom mestu u Prvoj beogradskoj gimnaziji.

Kandidat Liberalno-demokratske partije za gradonačelnika Željko Ožegović glasao je u 10 sati u MZ "Akademija".

Kandidat koalicije oko Nove demokratske stranke za gradonačelnika Boris Ranković glasao je na biračkom mestu 43 u zgradi Prirodno-matematičkog fakulteta.

Kandidatkinja URS-a Suzana Grubješić glasala je u 10 sati Mesnoj zajednici "Stara Palilula".

Izborni listić je bele boje, formata A3, dok je kontrolni listić roze boje.

Predsednik Gradske izborne komisije Zoran Lukić rekao je Tanjugu da su se za izbore u Beogradu kandidovale 23 izborne liste raznih grupa građana, koalicija i političkih stranaka.

Prvi preliminarni rezultati mogu se očekivati uveče, posle 23 sata, a konačni sutra ujutro.

"Krenulo je sve bez problema, već u sedam časova prvi birači su prekontrolisali ispravnost glasačkih kutija, popunili kontrolne listiće, ubacili ih u glasačke kutije i sve je krenulo u skladu sa zakonom, uputstvom i pravilima o radu biračkih odbora", naveo je Lukić.

On je podvukao da nije bilo primedaba sa terena ni od opština ni od biračkih odbora. Prema njegovim rečima, na osnovu pravila o radu biračkih odbora, identitet birača se može utvrditi jedino na osnovu važeće lične karte ili drugog identifikacionog dokumenta koji sadrži matični broj građanina i ostale potrebne podatke o njemu.

Lukić je napomenuo i da pozivi za glasanje koje su poslale "Pošte Srbije", nisu obavezni uslov za glasanje, već je potreban važeći lični dokument.

Građanima se obeležava prst sprejom od specijalnog nerastvorljivog UV mastila, vidljivog pod posebnom svetlošću UV lampe, a onima koji se u momentu zatvaranja biračkih mesta, u 20 sati zateknu na biralištu, biće omogućeno da glasaju.
Izbori u Beogradu.jpg

(old_image)

Na zbirnom izbornom listiću, koalicija okupljena oko SNS-a je pod rednim brojem jedan, druga je koalicija SPS-PUPS-JS, treća Demokratska stranka Srbije, četvrti LDP, peti SRS, šesti URS, a sedma lista "Ćirilica za Beograd - Grupa građana".

Izborna lista "Sa Demokratskom strankom za demokratski Beograd - Dragan Đilas" jeste osma na zbirnom izbornom listiću, deveta je lista "Demokratija-Evropa-Srbija", deseta "Treća Srbija", a 11. lista "Boris Tadić - Nova demokratska stranka - Zeleni - Zajedno za Srbiju".

Pod rednim brojem 12 je lista "Dveri", 13 "Patriotski front - Dr Borislav Pelević", 14 Savez vojvođanskih Mađara, 15 "GEPS za Beograd ", 16 Stranka Rusa Srbije, 17 Ekonomski pokret Branka Dragaša, 18 Građanski pokret "Jeste SVEjeDNO" koji predvodi radio-voditelj Igor Brakus, a pod rednim brojem 19 je lista "Patriotizam u parlament - 1389 - Miša Vacić".

Lista "Grupa građana - Akademik dr Jovan I. Deretić - Slobodna Srbija" jeste na zbirnom izbornom listiću pod rednim brojem 20, dok je na mestu broj 21 lista "Dosta je bilo - Saša Radulović".

Na zbirnom izbornom listiću 22 je lista "Nijedan od ponuđenih odgovora", a 23 je lista "Beli listići" koju je podnela istoimena grupa građana.

Na izborima za beogradski parlament 2012. godine učestvovalo je 16 izbornih lista.

Skupština Grada Beograda ima 110 odbornika, a oni se biraju na period od četiri godine.

Skupština Grada smatra se konstituisanom izborom predsednika Skupštine Grada i postavljanjem sekretara Skupštine Grada.

Gradonačelnika Beograda bira Skupština Grada, iz reda odbornika, na period od četiri godine, tajnim glasanjem, većinom glasova od ukupnog broja odbornika.

Izvor: RTS, Beta

Pogledajte još