Seksualni predatori ciljaju maloletnike

U Srbiji se od početka ove godine gotovo svakodnevno dešavaju krivična dela sa elementima seksualnog iskorišćavanja i zlostavljanja čije su žrtve deca i maloletnici.

Prema podacima MUP-a Srbije koji su dostavljeni "Politici”, u prva dva meseca ove godine policija je zabeležila čak 45 krivičnih dela sa elementima seksualnog iskorišćavanja dece i maloletnika.

U toku prethodne tri godine evidentirano je 1.068 ovih krivičnih dela, kojima je oštećeno 1.091 dete i maloletnik. Njih 122 bilo je muškog i 969 ženskog pola, pokazuje statistika Uprave kriminalističke policije (UKP) MUP-a.

Kada je reč o najtežem obliku seksualnog nasilja, silovanju, u MUP-u navode da su deca i maloletnici žrtve u oko 35 odsto od ukupnog broja slučajeva silovanja u Srbiji godišnje. Od početka 2011. do kraja februara ove godine, silovana je 91 maloletna osoba, a njih 20 je bilo mlađe od 14 godina.

Policija je krajem februara ove godine uhapsila D. M. (45) zbog sumnje da je od 2007. godine obljubio četrnaestogodišnju devojčicu, kada je ostajala sama sa njim kod kuće. Prvi put je osumnjičeni devojčicu napastvovao kada je imala sedam godina i od tada svaki put kada mu se ukazala prilika.

U okolini Zaječara, sredinom februara obe godine, uhapšen je Dejan T. (31) zbog sumnje da je pokušao da siluje dvanaestogodišnju devojčicu u novembru prošle godine. Osumnjičeni je devojčicu oteo i odveo u napuštenu kuću gde je pokušao da je siluje.

Četvrtina krivičnih dela sa elementima seksualnog zlostavljanja i iskorišćavanja dece i maloletnika, navode u MUP-u, jesu nasilna, dok se 75 odsto njih vrši zloupotrebom odnosa poverenja, zavisnosti ili iskorišćavanjem raznih fizičkih stanja nemoći žrtve, njenog psihičkog stanja ili stepena razvoja.

Prema podacima MUP-a Srbije, u protekle tri godine policija je zbog sumnje na krivično delo rodoskrvnjenje privela dva muškarca, starosti 25 i 37 godina.

U oba slučaja, navode za ovaj list, reč je o očevima koji su u dužem vremenskom periodu, od godinu ipo i osam godina, seksualno iskorišćavali svoje ćerke. Kada je seksualno iskorišćavanje započeto jedna žrtva imala je šest, a druga osam godina.

"Krivična dela protiv polne slobode mogu se manifestovati i kroz dugogodišnje seksualno zlostavljanje u okviru porodice. Praksa je pokazala da u određenom broju slučajeva, iz takvih porodica ili situacija, kojima deca često prisustvuju izrastu budući nasilnici. Krivična dela sa elementima seksualnog zlostavljanja i seksualne eksploatacije vrše se i u porodici i izvan nje. Pojavljuju se u svim socijalnim sredinama. Ova krivična dela najčešće se vrše uz primenu nasilja i zlostavljanja. Najčešće žrtve ovih krivičnih dela su žene i maloletnici ", navode u Upravi kriminalističke policije (UKP) za "Politiku”.

Prema našem zakonodavstvu, kada je dete oštećeno ovim teškim krivičnim delima, svi seksualni kontakti sa njim krivično su sankcionisani i kada se čini da su oni "dobrovoljni” od strane deteta.

"To znači da će policija intervenisati ako sumnja da je ovo krivično delo izvršeno nad detetom iako dete o događaju nije nikome pričalo, ili ako sam čin izgleda 'dobrovoljan' od strane deteta. Deca imaju poverenja u odrasle osobe, zbog čega se često u ulozi zlostavljača nađe otac, očuh, bliski rođak, prvi komšija ili osoba, kojoj je dete povereno na čuvanje. Dete ne shvata i ne doživljava kao nedozvoljenu radnju to što odrasle osobe preduzimaju ka njima. Ona često ne smeju da o tim događajima pričaju svojim roditeljima, jer se plaše da im oni neće verovati ili da će ih kazniti i istući. Obično zlostavljači zaprete deci da ne smeju nikome da kažu 'šta to oni rade', jer će ih 'prijaviti' roditeljima ili će nauditi njima ili njihovoj porodici", objašnjavaju u UKP-u.

Srpska policija je od 2011. do kraja februara ove godine protiv 354 osobe podnela krivične prijave zbog vanbračne zajednice sa maloletnikom. Najzastupljeniji učinioci ovog krivičnog dela su, prema podacima MUP-a, starosti od 18 do 30 godina. Oni čine oko 80 odsto od ukupnog broja počinilaca.

Podsetimo, niška policija je pre nekoliko dana uhapsila Martina A. (22), iz sela Balajnac kod Merošine, zbog sumnje na obljubu deteta. On je u februaru ove godine zasnovao vanbračnu zajednicu sa trinaestogodišnjom devojčicom, sa kojom je u više navrata imao seksualne odnose.

U Kikindi je takođe pre nekoliko dana podneta krivična prijava protiv L. P. (27) zbog sumnje da je u novembru prošle godine sa trinaestogodišnjom devojčicom zasnovao vanbračnu zajednicu.

Šta sve podrazumeva seksualno zlostavljanje
Krivična dela sa elementima seksualnog zlostavljanja i iskorišćavanja dece i maloletnika obuhvataju dela protiv polne slobode kao što su silovanje, pokušaj silovanja, obljuba nad nemoćnim licem, obljuba sa detetom, obljuba zloupotrebom položaja, nedozvoljene polne radnje, takozvana internet pedofilija, rodoskrnavljenje, vanbračna zajednica sa maloletnim licem...

izvor: B92

Pogledajte još