Letonci odali počast nacističkim vojnicima

Nakon crkvene službe u Luteranskoj katedrali u Rigi, okupljeni su otišli do "Spomenika slobode", gde su položili ruže u bojama letonske zastave.

Policija je obezbeđivala okupljene, kojih je bilo oko 1.500.

Pripadnici ruske manjine protestovali su u obliznjem parku iza policijskih barikada, uzvikujući "Sramota" i "Fašizam nikada neće umreti".

Tokom Drugog svetskog rata, mnogi Letonci su se borili uz naciste, u Vafen SS (Waffen SS) jedinicama, protiv sovjetske Crvene armije.

Današnjem događaju je prisustvovao i bivši ministar za životnu sredinu Einars Cilinskis iz desničarske Nacionalne alijanse, koji je u petak smenjen pošto je najavio da će učestvovati u "Danu legionara".

Jevrejska organizacija Centar "Simon Vizental" kritikovala je događaj, ali i pozdravila smenjivanje Cilinskisa.

Letonija je dobila nezavisnost od Rusije posle Prvog svetskog rata i Oktobarske revolucije, ali su je 1940, kao i druge dve baltičke - Liltvanija i Estonija, okupirale trupe SSSR-a, a godinu dana kasnije pod Nemačku, da bi opet postala deo Sovjetskog Saveza 1944. godine.

Oko 250.000 Letonaca učestvovalo je u borbama u Drugom svetskom ratu na strani nacističke Nmačke ili Sovjetskog Saveza, a oko 150.000 je izgubilo život.

Oko 80.000 Jevreja, odnosno 90 odsto predratne jevrejske populacije, ubijeno je 1941. i 1942. godine, a pristalice "Dana legionara" navode da je to bilo dve godine posle osnivanje letonske Vafen SS jedinice Letonske legije.

Dosta Letonaca poštuje "Dan legionara", ali ruska manjina, koja čini trećinu od 2,3 miliona stanovnika Letonije, smatra to slavljenjem fašizma.

Foto: Beta/AP Photo/Roman Kosarov, F64 Photo Agency
Izvor: B92

Pogledajte još