Gedžeti unose zabavu u učenje

Foto: John Miller / AP

U svetu koji se zauvek promenio, gde se budimo uz tehnologiju, spremamo obroke, čitamo knjige, može se reći da je tehnologija uticala na sve.

Kako onda da ne utiče na obrazovanje?

Na kraju krajeva, mlađe generacije napreduju zahvaljujući radoznalosti, a ta radoznalost se usmerava na to da "pročeprkaju" i oni malo po najnovijim tehnologijama.

Ako se obrati pažnja na tablete, telefone, desktop i laptop računare koji izlaze na tržište poslednjih godina, može se primetiti da su usmereni ka tome da dobiju pažnju mlađe publike.

I to je dobro, samo se setite koliki je problem bio onima koji su pod stare dane morali da se snalaze sa "novim čudima tehnologije", koliko im je bilo mrsko i naporno. Iako mnogi zadržavaju stav da se obrazovanje ne menja, to je nemoguće u svetu koji se svakodnevno menja pred novim tehnologijama. Obrazovanje mora da se kreće jednakom brzinom kao i inoviteti u svetu tehnologije, tj gedžeti.

(old_image)
TOSHIBA Notebook U925-S2120

I dalje niste uvereni?

Evo 4 dobra razloga da se gedžeti uvedu u svakodnevno obrazovanje:

1. Stiče se znanje korisno na duge staze: Može se reći da za učenje nisu neophodni digitalni gedžeti. Ali, ono što svako mora da razume, jeste to, da se budućnost sveta zasniva na upotrebi novih tehnologija. Ako razmislite o budućnosti, složićete se da današnjoj deci treba znanje o digitalnim gedžetima kako bi im olakšalo učenje, kao i snalaženje u zahtevnom okruženju koje ih čeka jednom kad završe školovanje.

2. Lakoća učenja: Nove metode podučavanja uvek vredi proveriti. Što je bolji metod, to bolje đaci usvajaju znanje. Ubacivanje digitalnih gedžeta u obrazovni sistem će olakšati proces učenja. U stvari, poenta uvođenja tehnologije u svet je bila da se stvari učine jednostavnijim. Učitelji mogu da integrišu tehnologiju u učionice na razne načine.

(old_image)
SAMSUNG Tablet 7" SM-T110NDWASEE

3. Na tehnologiju se možete osloniti: Postoji više od jednog načina da se nauči ono što se ne razume, kad deca koriste gedžete. Učenici će postati samopouzdaniji, oslanjaće se više na sebe da pronađu rešenja za probleme koji ih zbunjuju. Sve što je potrebno za ovaj vid učenja, jeste da se postavi kontrola na server koja će učenicima dozvoliti da odlaze samo na "legalne" sajtove. Ukoliko bi to bilo učinjeno, učenici bi bili slobodni da uče ne samo ono što je striktno određeno planom i programom, već i da razgranavaju svoje znanje, sa tehnologijom pod prstima da im omogući da saznaju sve što ih zanima.

4. Efektivno učenje: Ne postoji bolji način da se deca nateraju da nešto nauče, nego kad ih već zanima da to znanje steknu. Digitalni gedžeti - bio to smartfon ili tablet - su nešto što svako dete želi da ima i koristi. Ukoliko se taj interes dobro usmeri ka sticanju znanja, onda učenje postaje zabavno, lako, i ono što je najbitnije - efektivno.

Naravno, sve na ovom svetu dolazi sa razlozima za i protiv, ali ovde je jedini čvrst razlog protiv, lako rešiv prostom kontrolom sadržaja. To je pozitivan put koji će decu dovesti do željene destinacije - sticanja znanja brže, lakše i efikasnije.

Više infotmacija o uređajima predstavljenim u tekstu možete pronaći na www.cbt.rs ili pozovite besplatni call centar 0800 208 208

Pogledajte još