Naučnica otpuštena jer je htela da postane prodekan

Njena kandidatura u novembru prošle godine otkrila je niz nepravilnosti prilikom izbora nedostajućeg člana dekanata i primorala čak i Rektorat Novosadskog univerziteta da se umeša u događanja na Fakultetu tehničkih nauka, tvrdi grupa njenih kolega u dopisu redakciji Blica.

Tri meseca kasnije, iako ima najviši naučni rang i fantastične ocene kao predavač, te je jedan od pet najboljih naučnika u Srbiji, Kovačićeva je otpuštena sa fakulteta.

"Najčudnije je što dekanat, kada je prethodni prodekan podneo ostavku, uopšte nije raspisao konkurs za upražnjeno mesto. Profesorka Kovačić je za izbor saznala dva dana pre sednice NN veća na kojoj je sve trebalo da se završi. Odmah je zatražila od direktora svog departmana, Dragana Spaića, da održi hitnu sednicu kako bi kolege mogle da glasaju i podrže njenu kandidaturu. Tek nakon šire intervencije, zakazao je sednicu, ali rok za kandidovanje je već bio završen - tvrdi jedan od njenih kolege.

Kovačićevu su podržale kolege sa departmana i ona je postala zvaničan kandidat. Ipak, na sednici 27. novembra, komisija kojoj je poveren nadzor nad validnošću izbora rešila je da njenu kandidaturu proglasi nevažećom. Pokušaj pojedinih profesora da protestuju ugušio je lično dekan Rade Doroslovački.

"Kandidat koga je predložio dekan, postao je prodekan za nastavu", zaključuju profesori FTN koji su se javili Blicu.

I rektor NU Miroslav Vesković smatra da se na FTN pokazala "rupa u zakonu koja omogućava da svaka katedra vodi svoju politiku". " Formalno, fakulteti su posebna pravna lica, te su rektoru ruke vezane", kaže Vesković.

Dekanat FTN do sada se oglasio dopisom u kojem tvrdi da su učinili sve da sačuvaju Kovačićevu, te da je dekan predlagao 51 katedri da je primi, bezuspešno.

Profesorka Kovačić kaže da neće da odustane. "Ako pristanem da me proteraju lošiji, koja je moja poruka? Ipak, verujem da su nam potrebni mladi, pametni ljudi", kaže Kovačićeva.

Izvor: Blic

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.