Usvojen Kodeks dobre profesionalne prakse u digitalnom izdavaštvu

Internet sajtovi u Srbiji su sve brojniji i imaju sve raznovrsniji sadržaj za koji, međutim, nije uvek propisno, niti etički navedeno, ko je njegov autor ili izvor, već duže vreme je bilo jasno da postoji potreba za rešavanjem ovog problema.

Kodeks predstavlja prve korake regulisanja standardizacije čitavog onlajn medijskog sektora u pogledu poslovne etike, transparentnosti i standarda kvaliteta.

Tekst Kodeksa poziva sve onlajn medije da se pridržavaju seta zajednički propisanih samoregulatornih normi, kako bi se uspostavio red i uvela pravila fer igre u ovu mladu, ali najbrže rastuću, granu izdavačke industrije, pre nego što se njome bude detaljnije pozabavio i sam zakon.

Kodeks se bavi svim značajnim temama za onlajn izdavaštvo - od pravila po kojima se preuzima vest sa konkurentskih medija, bilo da su u pitanju onlajn, TV ili print mediji, pa do pravilnog isticanja plaćenih medijskih objava. SOIS takođe poziva sve predstavnike štampanih i drugih tradicionalnih medija da se pridržavaju fer pravila i da na adekvatan način potpisuju (tamo gde je to moguće i linkuju) originalni izvor preuzete vesti.

Potpisnici ovog dokumenta su naši najčitaniji i najznačajniji onlajn mediji. Njihovi predstavnici, u koje spadaju svi članovi IAB Serbia koji dolaze iz redova onlajn izdavača, su na ovom Kodeksu radili tokom 2013. godine, da bi kompletan tekst bio usvojen i predstavljen javnosti. Celokupan tekst Kodeksa možete preuzeti ovde, odnosno na stranici SOIS u okviru sajta IAB Serbia.

Onlajn mediji koji poštuju sva pravila dobre profesionalne prakse, stiču pravo da na svojim stranama postave poseban digitalni bedž koji svedoči o usaglašenosti tog medija sa samoregulativnim pravilima propisanim u tekstu Kodeksa SOIS.

Pogledajte još