Filmski festival "Dani frankofonije" u Domu omladine i Fontani

POGLEDAJ I: Dani frankofonije – program

Ovogodišnji izbor fokusiran je na nova dela iz kinematografija frankofonih zemalja, ali na programu će se naći i nekoliko klasika koji će biti otkriće za domaću publiku, najavili su organizatori, skrećući pažnju i na film “Odumiranje”, nastao prošle godine u srpsko-švajcarskoj koprodukciji koji će predstavljati našu zemlju u ovom izboru.

Program 21. marta otvara “Siguran dobitak”, švajcarska produkcija iz 2013. godine u režiji Klaudija Tonetija.

Prema sinopsisu, švajcarski političar sanja o karijeri poslanika, te zajedno sa svojim prijateljem, kineskim časovničarem, dolazi na ideju da organizuje polufinale izbora mis Kine u Švajcarskoj i to u ruralnoj regiji Jure. Ideja uzima maha, ali problemi iskrsavaju na sve strane – sponzori, politika, organizacija…

Ova urnebesna komedija zasnovana na istinitom događaju osvojila je evropsku kritiku i publiku i postala jedan od najvećih hitova prošle godine.

Iste večeri biće prikazan francuski film “Drugi život Ričarda Kempa” u režiji Žerminala Alvareza.

Dok radi na misterioznom slučaju ubistva, inspektor Kemp primećuje da slučaj sve više podseća na nerešen zločin sa početka njegove karijere. Iznenađujućom igrom slučaja on se vraća u 1989. godinu i dobija još jednu priliku da reši zločin…

Ovaj uzbudljiv triler vraća u prvi plan odličnog glumca Žan Ig Anglada.

Na specijalnoj projekciji 22. marta u DOB-u (u 17 sati) biće pikazan dokumentarni film o jednom od naših najvećih savremenih slikara – “Vladimir Veličković, izbor crnog”.

To je srpska i svetska premijera ovogodišnje francuske produkcije u režiji Fransoa Katonea. Film traje 52 minuta, a ulaz za tu projekciju je slobodan.

Inače, ulaznice za “Dane frankofonije” u DOB-u koštaju 150 dinara.

Na programu su i “Svet nam pripada” (Belgija, 2012) Stefan Strekera, “Dobar pandur, loš pandur (Kanada, 2006) Erika Kanuela, “Magična kutija” (Tunis, 2003), Ridhe Behija, “Ali, Rabia i ostali” (Maroko, 2000) Ahmeda Bulanea, “Maskarada” (Alžir, 2008) Liesa Salema, “Stranac” (Bugarska, 2012) Nikija Ilieva, kao i “Odumiranje” u režiji Miloša Pušića.

U svetu mart je tradicionalno u znaku frankofonije, a u Srbiji se proslavlja od 2006. godine kada se naša zemlja priključila Međunarodnoj organizaciji frankofonije kao posmatrač. Ova organizacija okuplja 75 zemalja u kojima živi 890 miliona ljudi, a sve ih spajaju francuski jezik i zajedničke vrednosti.