Pronađen skelet čoveka obolelog od raka pre 3.200 godina

Mesto gde su arheolozi pronašli skelet sa rakom, u grobnici blizu reke Nil u lokalitetu Zapadna Amara, Sudan

Ostatke ovog muškarca, po proceni starog između 25 i 35 godina, pronašla je prošle godine u jednom grobu u Sudanu, blizu Nila jedna studentkinja s engleskog univerzietat Daram.

Ispitivanje njegovih kostiju pokazalo je da je čovek, koji potiče iz imućne sredine, bolovao od raka s metastazama, ali nije moglo da se utvrdi da li je on i umro od te bolesti.

Radi se do danas o najkompletnijem i najstarijem skeletu ljudskog bića koje je bolovalo od ovog tipa raka, naveli su istraživači univerzietata Daram i Britanskog muzeja koji su objavili rezultate istraživanja.

Iako je rak danas jedan od glavnih uzroka smrti, vrlo je retko da mu se pronađu tragovi u arheološkim nalazima, zbog čega se veruje da je ta bolest uglavnom povezana sa savremenim načinom života i produžetkom ljudskog veka, navode istražitelji.

"Analiza skeleta pokazuje da forma malih lezija na kosti može samo da bude izazvana rakom mekog tkiva, iako je tačan uzrok bolesti nemoguće utvrditi samo na osnovu kostiju", objasnila je Mihaela Binder, arheolog koja je pronašla posmrtne ostatke.

"Ovaj kostur bi mogao da nam pomogne da razumemo takoreći potpuno nepoznatu istoriju raka", dodala je ona i ukazala da ima vrlo malo primera koji datiraju iz milenijumu pre nove ere, kao i da je potrebno da se bolje razume razvoj te bolesti.

Radiološka ispitivanja su pokazala lezije na kostima s metastazama na kičmi, rukama, butinama i drugim delovima skeleta.

Istražitelji samo mogu da spekulišu o poreklu tog raka - da li je to od dima od vatre, genetski faktori ili zarazna bolest koju su izazvali paraziti.

Skelet je pronađen na lokalitetu Zapadna Amara, 750 kilometara od sudanske prestonice Kartuma.

Izvor: Beta
Foto: Wikipedia - LassiHU

Pogledajte još