Počinje Superliga

BEOGRAD, 14. avgusta 2009. (Beta) - Posle gotovo tri meseca pauze u subotu, u izmenjenom sistemu takmičenja, počinje fudbalska Superliga Srbije, u kojoj će glavni konkurenti za titulu, kao i prethodnih godina, biti Partizan, Crvena zvezda i Vojvodina.

Pored pomenutog trojca, u najkvalitetnijem domaćem takmičenju igraće OFK Beograd, Rad, Čukarički, Javor iz Ivanjice, Hajduk Kula, Borac iz Čačka, BSK Borča, požarevački Mladi Radnik, Spartak iz Subotice, Smederevo, Jagodina, kruševački Napredak i Metalac iz Gornjeg Milanovca.

Ekipa Partizana, koja je prethodne dve sezone bila šampion, u novo prvenstvo ući će se manje-više istim sastavom. "Crno-beli" su ostali bez Brazilca Antonela Žuke i Ivana Stevanovića, a kao najveće pojačanje u prelaznom roku došao je napadač Kleo, koji je prošle godine igrao u Crvenoj zvezdi.

Partizan, koji u subotu dočekuje čačanski Borac, prvenstvo će početi uzdrman porazom od Apoela u kvalifikacijama za Ligu šampiona i špekulacijama o smeni trenera Jokanovića.

Ekipi iz Humske predstoji dvomeč sa slovačkom Žilinom u kvalifikacijama za Ligu Evropa, od čega bi u mnogome mogla da zavisi sudbina Jokanovića, kao i kasniji učinak Partizana u domaćem prvenstvu.

Za razliku od branioca titule, najveći rival "crno-belih", Crvena zvezda sezonu je počela u pobedničkom stilu, pošto je u kvalifikacijama za Ligu Evropa eliminisala slovenački Rudar i gruzijski Tbilisi.

Nakon osvajanja trećeg mesta prošle sezone i smene rukovodstva, "crveno-beli" su temeljno renovirali ekipu, u koju su iz Zete došli Brazilci Kadu i Savio, a ekipu je napustio crnogorski reprezentativac Igor Burzanović.

Redove "crveno-belih" koji u subotu gostuju u Jagodini, pojačalo je još nekoliko igrača od kojih se dobrim igrama i golovima izdvojio napadač Dejan Lekić.

Fudbaleri Vojvodine, koji su prošle sezone posle mnogo godina, na tabeli "razdvojili" beogradske "večite" rivale sezonu su počeli porazom od bečke Austrije u kvalifikacijama za Ligu Evropa.

Vojvodina, koja u nedelju gostuje Hajduku u Kuli, angažovala je iskusnog trenera Dragoslava Stepanovića, a dovela je i nekoliko novih igrača, među kojima su najzvučniji stranci Nigerijac Nmeka Ađuru, Rumun Alin Stojka i Brazilac Marselo Pleč.

Ekipa ivanjičkog Javora, koja u subotu gostuje Čukaričkom, u prelaznom roku ostala je bez Ađurua, ali i Miroslava Vulićevića i reprezentativnog golmana BiH, Nemanje Supića.

Petoplasirani tim prošle sezone, Borac iz Čačka, ostao je bez jednog od svojih najboljih fudbalera Darka Lazovića, koji je prešao u Crvenu zvezdu. "Čačani" će u prvom kolu imati težak posao na gostovanju braniocu titule, ali su prošle sezone uspeli da ga pobede na svom terenu golom Lazovića.

Kruševački Napredak u subotu će dočekati debitanta u Super ligi, Metalac iz Gornjeg Milanovca. Napredak je u drugom delu prošle sezone, uz Partizan, bio ekipa sa najvećim brojem osvojenih bodova, ali je tokom leta ostao bez napadača Slavka Perovića, koji se vratio u Crvenu zvezdu sa pozajmice.

Ekipa Rada u nedelju dočekuje povratnika u Super ligu, Smederevo. "Građevinari" su u prelaznom roku očuvali gotovo ceo tim, osim mladog reprezentativca Nemanje Pejčinovića, koji je pozajmljen berlinskoj Herti.

Sutra će se u duelu dva debitanta u Super ligi, sastati BSK Borča i Mladi Radnik iz Požarevca. Borčanska ekipa će prvi deo šampionata svoje utakmice kao domaćin igrati na stadionu OFK Beograda, jer se trenutno izvode radovi na BSK-ovom terenu u beogradskom predgrađu.

Ekipa Spartaka, koja se posle niza godina igranja u nižim ligima, vratila u elitu, sutra će u Subotici dočekati OFK Beograd, koji je prošle sezone u poslednjem kolu izborio opstanak.
Sve utakmice prvog kola igraju se od 17.30, osim duela Partizan-Borac koji počinje u 20 sati. Jesenji deo Super lige igra se do 12. decembra, posle čega sledi dvomesečna pauza.

Pogledajte još