Lavrov poručio Keriju: Sankcije neprihvatljive, biće posledica

"Sankcije SAD i EU su apsolutno neprihvatljive i neće proći bez posledica", rekao je Lavrov Keriju u telefonskom razgovoru, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

U saopštenju ministarstva se, međutim, ne navode detalji mogućeg odgovora Moskve na te sankcije.

Ruske agencije su prenele da je američki predsednik Barak Obama potpisao ukaz o uvođenju sankcija visokopozicioniranim ruskim činovnicima, među kojiima su predsednica gornjeg doma parlamenta Valentina Matvijenko, vicepremijer Dmitrij Rogozin, savetnik ruskog predsednika Sergej Glazjev, pomoćnik predsednika Vladislav Surkov, poslanici Dume Elena Mizulina i Leonid Slucki, senator Andrej Klišas.

Pored toga, Vašington je uveo sankcije predsednicima krimske skupštine i vlade Sergeju Aksjonovu i Vladimiru Konstantinovu, smenjenom ukrajiskom predsedniku Viktoru Janukoviču i lideru pokreta Ukrajinski izbor Viktoru Medvedčuku.

U Briselu su šefovi diplomatije zemalja članica EU osudili pripajanje Krima Rusiji i objavili listu sa imenima 21 osobe za koju ocenjuju da su učestvovale u narušavanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine, od kojih je osam političara sa Krima, 10 ruskih skupštinskih poslanika (među kojima su i lider Pravedne Rusije Sergej Mironov i potpredsednik Dume Sergej Železnjak), kao i komandanti Južnog i Zapadnog vojnog okruga Aleksandar Galkin i Anatolij Sidorov, i komandant ruske Crnomorske flote Aleksandar Vitko.

Ruski predsednik Vladimir Putin i krimski lideri potpisali su ranije danas u ruskom parlamentu sporazum kojim se poluostrvo Krim i Sevastopolj, grad sa posebnim statusom, odmah primaju u sastav Ruske Federacije, a rok za okončanje prelaznog perioda njihove integracije je 1. januar 2015. godine.

Izvor: Blic/ foto: AP

Pogledajte još