Izvinite, u kojoj smeni radi dr Google?

Prema rezultatima poslednjih istraživanja, svaki sedmi čovek koristi Internet kako bi postavio dijagnozu, popularno nazvanu - dijagnoza dr. Googla.

S obzirom da se broj korisnika Interneta svakim danom sve više povećava, stručnjaci predviđaju da će ovakav trend rasti sve više. Kao rezultat toga moglo bi se javiti povećano interesovanje za internetskim lekarskim receptima.

Anketa koju je sproveo Future Foundation pokazala je da je gotovo polovina ispitanika zainteresovana za postavljanje dijagnoze putem Interneta, a za izdavnje internetskih recepata zainteresovano je čak više od polovine anketiranih.

Iako bi takav način izdavanja recepata i dijagnostikovanje rasteretio bolnice i domove zdravlja, postoji opravdana bojazan od pogrešno postavljenih dijagnoza.

'Kada bi se postavila pravilna regulacija i nadzor, internetske dijagnoze i recepti bi u mnogome doprineli poboljšanju sistema zdravstvene zaštiite. Dobar primer kako to funkcioniše na daljinu su bankarski sisitemi', izjavila je Judith Kleine Holthause koja je radila na sprovođenju ankete.

Naravno, ništa neće moći da zameni kontakt s lekarom lice u lice, naročito kada je reč o težim zdravstvenim problemima. 

N.D.

Pogledajte još