Batler

Uloge tumače Forest Vitaker, Opra Vinfri, Vanesa Redgrejv, Robin Vilijams, Džejms Marsden, Liv Šrajber, Džon Kjuzak, Džejn Fonda, Alan Rikman, Maraja Keri, Leni Kravic i mnogi drugi.

Smešten u vreme burnih političkih previranja tokom 20. veka u SAD, film prati Sesila Gejnsa, afro-američkog batlera koji je služio u Beloj kući tokom sedam predsedničkih administracija u periodu od 1957. do 1986.

Radnja počinje 1926. godine na plantaži pamuka kada mladi Sesil (Forest Whitaker) beži od tiranije na jugu Amerike u potrazi za boljim životom. Tokom mukotrpnog puta, on uči neprocenjive veštine koje ga dovode do životne prilike – pozicije batlera u Beloj kući. Dok predsednici dolaze i odlaze, Sesil i ostatak osoblja ostaju, služeći u pozadini kao tihi svedoci istorije i unutrašnjih dešavanja u Ovalnoj sobi. Bez obzira na lične stavove, Sesil ostaje privržen dužnostima u Beloj kući, ali tenzije u zemlji rastu i njegovi sinovi su pogođeni socijalnim i političkim nemirima tokom 60-tih i 70-tih godina. Stariji sin Luis odlučuje da upiše fakultet na jugu, kako bi mogao da postane aktivan član rastućeg pokreta za ljudska prava. Mlađi sin Čarli odlazi u Vijetnam. Supruga Glorija se opija kod kuće.

Hvatajući se u koštac sa dešavanjima u porodici i boreći se sa savešću, Sesil se nalazi na raskrsnici nekada nezamislivih društvenih promena i moraće da odluči da li i on treba da preduzme neke korake na svoj način.