A IZGLEDA ZDRAVO: Hrana koju svakodnevno jedete može vas itekako otrovati

Zelena salata, spanać, kupus, kelj, rukola i blitva mogu biti zagađeni stajskim đubrivom ili vodom kojom je povrće ispirano pre nego što ste ga kupili. Zato povrće obavezno operite i pripazite kako ga pripremate. Naime, nepravilnim rukovanjem kuhinjskim pomagalima možete zagaditi ostale namirnice. Recimo, nož i dasku na kojoj ste rezali meso dobro operite ili uopšte ne koristite kod pripreme ostalih namirnica kako biste izbegli prenošenje bakterija.

Jaja
Kod njih najčešće preti opasnost od salmonele. Bakterije se kriju u jajetu, a ispravna priprema će ubiti klice. Izbegavajte jesti sve proizvode koji sadrže sirova jaja, uključujući i testa za kolače. Obavezno ih držite u frižideru.

Meso
Najčešće preti zaraza bakterijom E.coli (ešerihija koli). Na prvom mestu je piletina, a potom mlevena junetina. Stručnjaci preporučuju da meso treba dobro skuvati ili ispeći pre konzumiranja kao i temeljno očistiti površine i pomagala koje ste koristili tokom pripreme obroka.

Tunjevina
Ova vrsta ribe može biti zaražena scombrotoxinom, što uzrokuje crvenilo, glavobolje i grčeve. Ako je čuvana na previsokoj temperaturi nakon što je uhvaćena, sveža riba može pustiti otrov koji se ne može uništiti kuvanjem ili prženjem. Riba, kao i ostali plodovi mora, moraju biti na hladnom pre nego što ih počnete pripremati.

Ostrige
One su odličan filter za vodu, ali mogu za organizam biti jako opasne ukoliko im je stanište bila zagađena voda. Ako je ovaj delikates kontaminirana može izazvati mučninu, povraćanje i dijareju

Krompir

Svež i ispravno pripremljen krompir teško da će vas nečim zaraziti. Međutim, treba pripaziti ukoliko kupujete već pripremljen krompir ili ga naručujete u restoranu. Tada može biti zaražen bakterijama, recimo od mesa ili nezadovoljavajućih higijenskih uslova.

Sir
Može biti kontaminiran bakterijama poput salmonele ili listerie, što može uzrokovati pobačaj kod trudnica. Zato lekari upozoravaju trudnice da izbegavaju mekane sireve kao što su feta, brie, camembert i slično.

Sladoled
Preti opasnost od zaraze salmonelom i stafilokokom zbog svežih jaja koja se koriste tokom izrade.

Mleko
Nepasterizovano mleko može sadržati iste bakterije kao goveđe meso. Stručnjaci preporučuju naročito trudnicama i osobama slabijeg imuniteta da ne koriste 'sirovo' mleko niti proizvode izrađene od njega kako bi se izbegla salmonela i zaraza bakterijom E.coli.

Izvor: Haber.ba
Foto: sxc.hu

Pogledajte još