Poljoprivredni fakultet ide u bankrot

"Fakultet je početkom devedesetih od države dobio određenu zemlju u Grockoj na privremeno korišćenje. U međuvremenu su na većem delu te zemlje izgrađeni privatni i poslovni objekti. Potom je Opština Grocka, po tada aktuelnom Zakonu o vraćanju zemlje, donela odluku da se zemljište vrati pravim vlasnicima. Fakultetu je, kao krajnjem korisniku tog zemljišta, sud naložio da isplati naslednike", objašnjava izvor „Blica“ sa fakulteta.

Poljoprivredni fakultet u Beogradu samo će prema ovoj izvršnoj presudi koja je stigla morati da plati više od 82 miliona dinara, a ako izgubi i ostale sporove oko zemljišta, postoji mogućnost da se dug poveća i do deset puta. Da stvar bude gora, već prva naplata dovoljna je da uskoro blokira račun i odvede fakultet u bankrot.

U tom slučaju, prve na udaru biće plate i domaći naučni projekti, ali će, kako saznajemo, i studenti i profesori moći da nastave rad, samo uz drastično smanjena ulaganja. U Ministarstvu prosvete navode da su povodom finansijskih problema Poljoprivrednog nedavno održali sastanak.

"Ministarstvo razmatra kako može da pomogne fakultetu",
odgovaraju u Ministarstvu prosvete.

Na fakultetu su odbili da odgovaraju na naša pitanja i kratko poručili da „rade na rešavanju problema sa nadležnim institucijama“.

Izvor: Blic

Pogledajte još