Prvi konkretan trag: Pronađeni delovi nestalog aviona u Australiji?

Naime, satelitski snimci uhvatili su nešto što liči na dva komada olupine, za koje se veruje da su delovi nestalog malezijskog aviona za kojim se traga već dvanaesti dan. Oni su pronađeni na zapadu Australije, na oko 2.260 kilometara od obale Perta. Jedan od dva objekta je dužine 24 metra, a drugi manji.

"Ovo je trag, verovatno najbolji do sada u potrazi za avionom", rekao je predstavnik australijskih pomorskih vlasti Džon Jang ali je i upozorio da uočeni predmeti mogu da budu kontejneri pali u more sa teretnih brodova te da ipak treba sačekati sa rezultatima istrage.

On je takođe istakao i da je vidljivost u ovom području izuzetno loša, da je magla velika, ali da je uprkos tome satelit napravio snimke nečega za šta se veruje da bi mogli biti delova aviona.

Jang je na današnjoj konferenciji za novinare u australijskoj prestonici Kanberi, rekao da su avioni poslati u oblast udaljenu oko 2.500 kilometara jugozapadno od grada Perta, s ciljem da istraže dva uočena predmeta, kao i da su satelitski snimci takođe poslati na analizu.

Podsetimo, avion Malezija erlajnsa sa oznakom MH370 nestao je 8. marta, u trenutku kada je leteo iz Kuala Lumpura ka Pekingu, sa 239 putnik ai članova posade. U jednom trenutku avion se izgubio sa radara i od tada mu se gubi svaki trag. Odmah je organizovana najveća moguća potraga, u koju je bilo uključeno preko 20 država.

Međutim, do sada nije pronađen niti jedan delić nestalog aviona.

Izvor: B92, BBC
Foto: Twiter@ABC

Pogledajte još