Tri miliona dece leči nepažnju

Više od tri miliona dece u SAD podvrgnuto je medicinskom tretmanu i lečenju poremećaja poznatog kao deficit pažnje.

U osnovi, poremećaj deficita pažnje(ADD) uslovljen je poremećajima u biohemijskim procesima u mozgu a osim dece, podložni su mu i odrasli.

U Americi više od četiri odsto odraslih pati od različitih oblika ADD-a, što taj poremećaj čini najrasprostranjenijim psihološkim problemom posle depresije. Stručnjaci su nedavno predstavili novu "igricu" koja bi, kako veruju, mogla da pomogne u tretmanu nedostatka pažnje.

Medicinska istraživanja pokazuju da televizija i video igrice mogu da doprinesu poremećaju deficita pažnje naročito kod dece.

Doktor Stiven Hinšou sa Kalifornijskog Univerziteta istražuje slučajeve hiperaktivnog podtipa ovog poremećaja kod dece i naglašava: "Velika brzina u elektronskim medijima na neki način preopterećuje te mlade mozgove."

Kompanija pod nazivom UNIQUE LOGIC AND TEćNOLOGY (Jedinstvena logika i tehnologija ) proizvela je video igricu koja pomaže u tretmanu bolesti. Igra pod nazivom "Igraj se koncentracije", tvrde u kompaniji, može ponovo da "poduči" mozak kako da se koncentriše.

Igrica radi na principu kacige sa senzorima. Ti senzori pokazuju da li korisnik pažljivo prati situaciju. Uz pomoć kompjuterskog softvera, senzori podučavaju korisnika da pažljivo prati događanja i igrica nagrađuje one koji mogu da se koncentrišu tokom dužeg perioda.

Vremenom, korisnikova koncentracija jača. Bivši direktor škole Pet Fokner kaže da se ovaj program, koji košta 1.795 dolara, isplati.

"Mislim da su ova igra i vreme provedeno u igranju vredni svake pare jer igrica ima moć da izmeni život deteta. Kad ono nauči da se ponaša interaktivno na času, onda može da uči a to je iskustvo koje menja život na bolje", kaže Fokner.

Odrasli takođe koriste ovu igru. Nastavnici i psiholozi kažu da je potrebno 8 do 12 meseci da igra pokaže puni efekat. Nakon tog perioda, korisnici savladaju veštinu koncentracije za ceo život.

VAŠINGTON, 14. avgust 2009. (FoNet)

Pogledajte još