Nokti vam se lome, pucaju, listaju? Saznajte kako da ih ojačate

Pročitajte nekoliko saveta koji vam mogu pomoći da vaši nokti budu zdravi i da se problemi sa pucanjem i listanjem noktiju vremenom umanje.

Maslinovo ulje za negu noktiju

Jednom nedeljno uronite nokte (prethodno skinite lak sa njih) u maslinovo ulje na 20 minuta. Nakon ovog tretmana obrišite nokte i namažite hranljivom kremom za negu noktiju (dobar način da uštedite novac i vreme jeste da kupite kremu za negu ruku i noktiju – tako ćete ujedno negovati i ruke i nokte).

Napravite sami ulje za negu noktiju

U nekoliko kašika maslinovog ili bademovog ulja sipajte 10 kapi ricinusovog ulja. Ricinusovo ulje pomaže rast noktiju i neguje kožicu oko noktiju. Smesu ulja sipajte u staklenu bočicu (može da posluži i stara bočica od kapi za nos). Ovim uljem možete negovati nokte svaki put kada menjate lak za nokte, ili svakoga dana (ukoliko ne koristite lak za nokte svakodnevno).

Napravite pauzu u lakiranju noktiju

Jednom mesečno ili više puta napravite pauzu u lakiranju noktiju i odstranjivanju laka za nokte agresivnim sredstvima. Ovako ćete pomoći u obnavljanju vaših noktiju (posebno ukoliko ih u tom periodu negujete i promenite lose navike u ishrani).

Napravite vitaminsko-mineralni test

Ovaj test moguće je i besplatno napraviti u bolje opremljenim apotekama, kao i kod lekara. Ukoliko se nokti lome ili listaju, velika je verovatnoća da vam nedostaje neki vitamin ili mineral (ili više njih). Unosom tih vitamina i minerala (ishranom i suplemetima) možete vaše nokte ponovo da oživite.

I naravno, javite nam da li su vam naši saveti pomogli!

Izvor: B92, Nadlanu

Pogledajte još