Nova teorija: Avion goreo kao baklja dok je padao!

Foto: Kyodo News / Beta AP

Potraga za „boingom 777“ koji je leteo od Kuala Lumpura do Pekinga sutra ulazi u treću nedelju, a istraživački timovi iz 26 zemalja i dalje ne znaju šta se dogodilo sa 227 putnika i 12 članova posade.

Kris Gudfelou, pilot sa 20 godina iskustva, smatra da je objašnjenje jednostavno i leži u požaru koji je zahvatio kokpit.

Sve vesti o avionskoj nesreći možete pročitati ovde

„Spekuliše se o terorizmu, otmici, pa čak i udaru meteora, ali ja uvek tragam za prostim odgovorom i pronašao sam ga u obliku piste na ostrvu Pulau Langkavi“, piše Gudfelou u svom blogu.

Još jedna lažna uzbuna
Toni Abot, premijer Australije, objavio je juče da su dva sumnjiva objekta snimljena satelitom u južnom delu Indijskog okeana. Sudeći po snimku, jedan od njih bio je dugačak 24 metra, pa su istražitelji posumnjali da je reč o nestalom „boingu“.
Ipak, australijska i američka letelica pretraživale su lokaciju čitava tri sata i nisu pronašle ništa.

U akciji učestvuje 26 zemalja, a rođaci nestalih putnika veruju da su njihovi najbliži i dalje živi. „Moj sin nije mrtav“, rekao je 63-godišnji Kinez koji u Pekingu čeka vesti.

Prema njegovoj teoriji, avion je nakon sat vremena od poletanja skrenuo sa kursa i preusmerio se prema zapadu zbog vatre. Pilot Zahari Ahmad Šah se uputio u pravcu Malajskog moreuza, planirajući da sleti na najbližu pistu koja se nalazi upravo na ostrvu Pualu Langkavi.

„Iskusnim pilotima su najbliži aerodromi neprestano u glavi. Šah je izabrao direktnu rutu do piste duge četiri kilometra, znajući da može da joj priđe bez ikakvih prepreka. Nije pokušao da se vrati u Kuala Lumpur jer je bio svestan grebena visokih 2.400 metara“, objašnjava američki pilot.

U trenutku kada je kontrolor leta iz kokpita primio poruku: „U redu, laku noć“, sistem za emitovanje podataka ACARS već je bio isključen, ali Gudfelou smatra da posada to nije znala.

„Nije lako ručno onesposobiti ACARS, pa je verovatno u pitanju bio problem sa električnim instalacijama koji je pilot primetio tek nakon javljanja“, piše on.
Požar je mogao da izbije i na gumama, navodi Kris.


„Ako avionska guma počne da gori, kokpit se puni gustim dimom. Pretpostavljam da je posada izgubila svest pre nego što je uspela da sleti na ostrvo, a avion nastavio da leti na autopilotu, sve dok mu nije ponestalo goriva ili se srušio u vodu zahvaćen požarom.“

(old_image)
Porodice nestalih nisu izgubile nadu / Foto: Sanjeev Syal / AP

„Uhvatio se u koštac sa nemogućim. Bio je pametan pilot, samo nije imao dovoljno vremena“
, zaključuje Kris Gudfelou.

Gudfelou smatra da avion treba tražiti isključivo u Malajskom moreuzu, što se poklapa sa činjenicom da ga je radar poslednji put detektovao blizu ostrvceta Pulau Perak. Za njega je Zahari Ahmad Šah bio heroj.

Pogledajte još