Putin potpisao: Krim ponovo u sastavu Rusije

Putin je pohvalio priključenje Krima Rusiji, rekavši da je to izuzetan događaj, nakon čega je u Kremlju potpisao zakon.Time je završena procedura kojom se Krim pripaja Rusiji, prenosi Rojters.

Ranije danas, gornji dom ruskog parlamenta odobrio je priključenju Krima Rusiji.

Savet federacije je jednoglasno usvojio odluku o priključenju Krima Rusiji, posle referenduma na poluostrvu u nedelju, na kojem je većina građana glasala za otcepljenje od Ukrajine i ujedinjenje sa Rusijom.

Arsenij Jacenjuk, predsednik prelazne vlade Ukrajine, zatražio je od međunarodne zajednice da zavede ekonomske sankcije Rusiji kako bi se zaustavilo njeno stvaranje "novog svetskog poretka", prenosi AFP.

Brisel je odlučio da doda novih 12 imena na crnu listu sankcionisanih ruskih funkcionera, saopštio je rano jutros predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej.

Osim toga, lideri EU su se saglasili da otkažu samit EU-Rusija, kao i bilateralne susrete na visokom nivou sa ruskim funkcionerima.

U Briselu, međutim, nisu hteli da objave imena onih koji će se pridružiti listi od 21 krimskog i ruskog funkcionera zbog podsticanja secesije Krima, a kojima je zabranjeno putovanje u EU i raspolaganje sredstvima u evropskim bankama.

Kako je istakao Van Rompej, sankcije nisu osveta niti su same sebi svrha, već predstavljaju spoljnopolitički alat. Kako kaže, ako Rusija ne preduzme mere da smiri krizu, biće uvedene mnogo ozbiljnije ekonomske sankcije.

Premijer Velike Britanije Dejvid Kameron kaže da treba da se poveća broj ljudi na crnoj listi i to je učinjeno. "Važno je da pošaljemo poruku da će se na dodatno destabilizovanje Ukrajine odgovoriti adekvatnim merama", istakao je Kameron.

Predsednik Francuske Fransoa Oland rekao je da postoje izvesna preklapanja između njihove i američke "crne liste".

"Novih 12 imena na našem spisku dodali smo u dogovoru sa Amerikancima"
, rekao je Oland.

Evropska unija je potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Ukrajinom.

Nemačka kancelarka Angela Merkel kaže da žele da pomognu Ukrajini i ukrajinskom narodu u što je moguće većoj meri. "Evropska komisija će ukinuti carinske namete za veliki broj ukrajinskih proizvoda namenjenih izvozu u Evropsku uniju", rekla je kancelarka.

Spoljnopolitički odbor Predstavničkog doma američkog Kongresa danas će predstaviti zakon o pomoći Ukrajini. Vašington namerava da Kijevu ponudi milijardu dolara zajma. S druge strane, posle donjeg, i gornji dom ruskog parlamenta je ratifikovao sporazum o pripajanju Krima Rusiji.

Iz Moskve u Kijev danas dolazi i generalni sekretar UN Ban Kimun, na razgovore o mirnom načinu razrešenja krize.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije predložiće državnom vrhu da donese mere odmazde prema Sjedinjenim Američkim Državama i Evropskoj uniji kao odgovor na njihove sankcije, rekao je zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Grigorij Karašin u gornjem domu ruskog parlamenta.

EU potpisala SSP s Ukrajinom

Predstavnici privremene ukrajinske vlade potpisali su u Briselu Sporazum o pridruživanju Evropskoj uniji.

Sporazum je u ime Ukrajine potpisao vršilac dužnosti premijera Arsenij Jacenjuk, preneo je Rojters.

Prošle godine je odluka bivšeg predsednika Ukrajine Viktora Janukoviča da ne potpiše taj sporazum dovela do višemesečnih demonstracija, a na kraju i do promene režima u Ukrajini.

EU je podelila Sporazum na dva dela, politički i ekonomski, kako bi pružila priliku prelaznoj vladi da odmah potpiše prvi deo.

Ekonomski deo sporazuma biće potpisan nakon predsedničkih izbora i formiranja nove vlade u maju.

"Potpisivanjem političkog dela Sporazuma o asocijaciji sa premijerom Ukrajine zapečatićemo čvrsto prijateljstvo koje približava Ukrajinu EU", najavio je sinoć predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo nakon prvog dana briselskog samita.

Izvor: RTS
Foto: AP - Alexander Zemlianichenko

Pogledajte još