Novi hit u Americi: "Balovi čednosti" i očevi kao čuvari nevinosti

Balovi podsećaju na velike svadbene ceremonije na kojima devojčice uzrasta oko 12 godina nose bele venčanice i plešu sa očevima koji obećavaju da će štititi čednost svojih kćeri.

Tokom ceremonije, očevi kćerima daju "prstenje nevinosti" koje simoliše pokret borbe protiv bilo kakvog seksualnog kontakta, pa i ljubljenja, sve do braka.

Jedan od najvećih takvih balova održava se već 14 godina zaredom u Broudmor hotelu u Kolorado Springsu.

Događaju prisustvuje 60 očeva sa kćerima i potpisuju "ugovor čednosti" u kom se oni kao "vrhovni sveštenici svog doma i porodice" zaklinju "pred Bogom da će štititi ćerku svojim autoritetom i čuvati njenu čednost".

Ovakav koncept zavetovanja postoji u više od 17 država sveta i širom Amerike, a originalni pokret započet je u SAD osamdesetih godina.

Tinejdžeri koji su redovni članovi crkve počeli su da se zavetuju na apstinenciju od seksa i nose prstenje koji simbolišu njihovu posvećenost kao suprotnost seksualnom liberalizmu koji raste proteklih decenija.

S druge strane, ideja da očevi treba da čuvaju nevinost svojih kćeri nastala je mnogo kasnije u saradnji sa pokretima evangelističke crkve.

Izvor: B92

Pogledajte još