Evropska unija očekuje stav Srbije oko Krima

Direktor političke fondacije Konrad Adenauer, kaže da je za EU u ovom trenutku najvažnije da obezbedi zajednički stav 28 članica o Ukrajinskoj krizi. On veruje da u Evropi postoji razumevanje za delikatnu poziciju Srbije koja ima veze i sa Rusijom i sa Unijom.

"Srbija bi potezom na koji se odlučila Crna Gora mogla da postigne neki poen jer bi pokazala solidarnost sa Evropskom Unijom. Istovremeno, mislim da u Briselu postoji svest o situaciji u Srbiji, da znaju za izgradnju gasovoda sa Rusijom i za ekonomsku situaciju u zemlji. Nema dakle nikakve obaveze, ipak, ova situacija pokazuje da će Srbiji sve teže biti da ostane neutralna. Što bude bliža članstvu u EU, biće i veća očekivanja od Beograda da bude konstruktivan i da sarađuje sa članicama Unije"
, kaže za B92 Henri Bone, direktor fondacije.

Šef delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport kaže da je Vlada Srbije obaveštena o zaključcima Evropskog saveta u vezi sa krizom u Ukrajini.

Srbija se neće izjašnjavati o crnim listama na koje je Evropska unija stavila bivšeg predsednika Ukrajine Viktora Janukoviča i njegove saradnike, jer je vlada u "tehničkom kapacitetu", saopšteno je u Ministarstvu spoljnih poslova.

Srbija neće slediti Crnu Goru i Albaniju čije su se vlade pridružile evropskim sankcijama protiv Janukoviča i njegovih saradnika. Tako je saopšteno iz MSP, sa napomenom da tehnička vlada ne može komentarisati aktuelna politička dešavanja u svetu. Ambasador Rusije u Srbiji preneo je ministru Ivanu Mrkiću poruku ruskog šefa diplomatije Sergeja Lavrova u vezi sa krizom u Ukrajini. Isto je učinio i šef delegacije EU.

"Ja sam ga obavestio o stavovima EU o ovoj teškoj krizi", potvrdio je Davenport.

Davenport je izjavio danas u Novom Sadu da EU od Srbije očekuje da shvati ozbiljnost krizne situacije u vezi sa Ukrajinom.

"Očekujemo da Srbija shvati ozbiljnost pretnji miru povodom te krize"
, rekao je Devenport na panel diskusiji o odnosima Srbije i EU posle otvaranja pregovora i početka nove etape u procesima evrointegracija naše zemlje.

Situacija oko Ukrajine je veoma ozbiljna, naglasio je Devenport i dodao da se u EU očekuje "da zemlje kandidati za članstvo podržavaju stavove EU što se tiče spoljne politike".

Evropska unija, dodao je on, želi da ti problemi u vezi sa Ukrajinom budu rešeni na miran način, a "jasno je, takodje, da je sada nažalost ponašanje ruske strane u Ukrajini neprihvatljivo".

Napominjujući da EU očekuje da Srbija, kao zemlja koja će predsedavati OEBS-om sledeće godine, shvati ozbiljnost te krizne situacije, Devenport je rekao da je o tom problemu razgovarao sa ministrom spoljnih poslova Ivanom Mrkićem i, kako je dodao, misli da on deli veliku zabrinutost EU tim povodom.

U vezi sa postojanjem specijalnih odnosa Srbije i Rusije, Devenport je ocenio da to nije nikakav izuzetak, jer kako je rekao i druge članice EU imaju tradicionalno dobre odnose sa Ruskom Federacijom.

Sporazum Srbije sa Ruskom Federacijom o specijalnim trgovinskim odnosima ima veoma važnu ulogu i "ja lično ne vidim nikakav razlog zbog čega Srbija ne bi mogla da sa Ruskom Federacijom razvija pozitivne i konstruktuvne odnose u svim oblastima", rekao je Devenport.

Ambasador Srbije i MSP podržali celovitost Ukrajine!

Ambasador Republike Srbije u Ukrajini Rade Bulatović izjavio je za vreme sastanka sa zamenikom ministra spoljnih poslova Ukrajine Danilom Lubkivskim da se srpska strana zalaže za teritorijalni integritet Ukrajine, prenose ukrajinski mediji.

Ambasador Srbije i MSP podržali celovitost Ukrajine

Osim toga, u telefonskom razgovoru između zamenika ministra spoljnih poslova Ukrajine Dmitrija Lubkivskog i zamenika ministra spoljnih poslova Srbije Gorana Petrovića strane su se dogovorile da preduzmu mere sa ciljem aktiviranja bilateralnog dijaloga nakon formiranja nove Vlade Srbije na osnovu rezultata parlamentarnih izbora 16. marta.

Petrović je potvrdio da zvanični Beograd podržava suverenitet, teritorijalni integritet i nepovredivost granica Ukrajine.

Izvor: B92
Foto: AP - Emilio Morenatti, File

Pogledajte još