Da li je vlasnik kriv ako je ljubimac "zao"?

Statistika kaže i to da okrivljeni uvek bude siroti čovekov najbolji prijatelj. Ali, malobrojnima na pamet padne misao kako je vlasnik psa prouzrokovao negativan razvoj psihe svog ljubimca.

Priče i slike o večnom prijateljstvu između čoveka i psa, ili asocijacija na „Lesi koja se vraća kući“, samo su deo razloga zbog kojih neko kupuje kućnog ljubimca. Ali, oduševljenje štenetom najčešće traje nekoliko meseci, uglavnom onoliko koliko je potrebno da pas prvi put pokaže neposlušnost ili određenu dozu tvrdoglavosti koja nas boli, jer ne možemo da shvatimo zašto je naš ljubimac postao nezahvalan.

(old_image)

Tako postajemo i nezainteresovani, a pas sve tvrdoglaviji i, na kraju, agresivan. A ako se desi
da psa sputamo i vežemo u najdaljem ćošku dvorišta, onda treba i da očekujemo da će jednog dana taj pas nekoga povrediti.

Sterilizacija
Kao način rešavanja mnogih problema koji se manifestuju kod pasa (pre svega neželjenog parenja, pa i agresivnosti, danas se sve više primenjuje sterilizacija. Nije nemoguće da se na ovaj način pristupi problemu agresivnosti, ali uvek se postavlja pitanje: ako vlasnik ne ume da vaspita psa, zašto pas mora da plati za to? Osim neželjenog parenja ili zdravstvenih problema koji su opasni po život, ne postoji nijedan razlog sterilizacije pasa koja, ako se radi prerano, predstavlja pravi greh prema životinji.

Pre nego što primetite bilo kakve znake agresivnosti, treba da radite na sprečavanju njenog pojavljivanja. Dobra socijalizacija, kontakt sa ljudima i životinjama, stalni nadzor, naročito kad su u pitanju nepoznati ljudi ili, još važnije, deca, u najvećem broju slučajeva sprečiće pojavu ove neželjene osobine. Ipak, treba naznačiti da postoje značajne razlike među rasama, zbog kojih morate uložiti manje ili više truda, kako biste u potpunosti odomaćili svog psa i sprečili ga da u startu bude svojeglav i agresivan.

Ako želite da vaš pas bude miroljubiv i oprezan, ali ne i napadački raspoložen, morate da ga vaspitate, ali tek kad i vi budete obučeni. Vlasnici pasa najčešće iz neznanja stvore agresivne pse, a razlozi su različiti.

(old_image)

Strah
Ljubav prema psima ne oslobađa ljude straha od njih. Duboko usađen i često neracionalan, strah i te kako utiče na odnos sa psom. Nema opuštenosti, glas nam podrhtava i nije siguran, i ne znamo kako da se ponašamo jer smo istovremeno ljuti, uplašeni i nemoćni. Međutim, psa nije lako prevariti. Može nas zavarati to što je mali i ne pruža otpor, ali kako pas raste, i njegovo ponašanje se menja. Postaje jogunastiji, pravi se da ne čuje, ne izvršava komande i pokušava da preuzme vođstvo. Zato, ako osećate strah, znajte da to oseća i vaš pas. Nije lako osloboditi se ovog osećanja, ali to morate uraditi ako želite da vodite glavnu reč.

I pas može biti uplašen. Ukoliko dolazi iz štenare gde nije osećao sigurnost, ili je bio maltretiran i jedan od najslabijih, pas može da bude uplašen i nesiguran. U ovom slučaju, opet vlasnik mora da odigra glavnu ulogu. Malim koracima, strpljivo morate da gradite svoj odnos sa psom i da ne očekujete brzo poboljšanje. U vreme kad je trebalo da bude najotvoreniji i najpristupačniji, pas je doživeo traumu koju nije lako izlečiti. Nepoverenje koje oseća prema okolini preneće se i na vas, a i njegovo ponašanje će biti problematično. Može biti povučen i nezainteresovan, ali i vrlo neprijatan, pa čak i agresivan ukoliko mu se učini da je opasnost velika. Da biste rešili problem, morate da znate šta plaši vašeg psa kako biste ga postepeno suočavali s tim i pomogli mu da prebrodi. To možete da ostvarite tako što ćete stalno biti uz svog psa koji će shvatiti da može da vam veruje i steći će sigurnost da se suoči sa izvorom svoje frustracije.

Zdravlje
I zbog određenih zdravstvenih problema pas može da pokaže agresivnost. Nervoza koja nastaje usled stalnog ometanja, poput svraba, peckanja u očima, neprijatnosti tokom mokrenja, kretanja ili određenog položaja pri sedenju, takođe može da izazove agresivnost kod psa. U ovom slučaju, neophodno je da se posavetujete sa veterinarom kako biste utvrdili razlog iznenadno nastale agresivnosti.

(old_image)

Nervoza
Ova manifestacija ide ukorak sa strahom, ali razlozi ne moraju da budu isti. Najčešće se pokazuje kod pasa manjih rasa prema kojima se vlasnici ponašaju kao prema deci. Pošto ne shvataju šta se od njih očekuje, postaju nesigurni u odnosu na okolinu i njihov opstanak se dovodi u pitanje, a odatle potiču strah i posledična agresivnost. U ovakvim slučajevima nije ni potreban poseban trening pasa. Neopodno je vaspitati vlasnika.

Dominacija
I rasna pripadnost nosi sa sobom veću ili manju dozu agresivnosti. Ko ima nemačkog lovačkog terijera, treba da zna kako u ovom psu postoji urođena agresivnost prema drugim životinjama. To nije dobro kad je reč o kućnom ljubimcu, ali je dobro ako je to pas sa kojim idete u lov.

Ima još mnogo rasa pasa čija agresivnost jednostavno godi vlasnicima. Problem nastaje onda kad pojedini ljubitelji požele da njihovo slatko malo štene rotvajlera, šarplaninca, kane korsa, dogo argentina... postane slatki veliki i bezopasan pas. To neznanje obično skupo plaćaju, a cenu plaća pas. Treba znati da će svoju pravu prirodu ovi psi ispoljiti tek sa dve do tri godine, kad postanu svesni svoje snage.

Kod ovakvih rasa, naročito mužjaka, agresivnost je osobina koja je potrebna vođi čopora. Ukoliko vlasnik nije svestan snage svoga psa i na vreme ne pokaže čvrstinu vođe čopora, načiniće grešku koju će kasnije morati da ispravlja ukoliko ne želi da uspava psa ili da ga odstrani. Dominantan pas će, kad jednom preuzme vlast, raditi na tome da tako i ostane, a njegov vlasnik mora da se bori da povrati vođstvo. Ukoliko ne zna kako to da učini, treba da pozove profesionalca koji će prvo obučiti njega, a onda i psa.

Obaveza
Kupovina psa je ozbiljna odluka i njom sebi stvaramo svakodnevnu obavezu koja će se pretvoriti u uživanje ili u opterećenje. To zavisi samo od nas. A pas raste, razvija se i stvara svoju sliku o spoljašnjem svetu, uz naš uticaj ili bez njega. Ako ne utičemo na psa, to neće biti dobro po nas, jer da bi se sve vratilo u normalno stanje, potrebno je i vreme i strpljenje.

(old_image)

izvor: Večernje Novosti

Pogledajte još