I Njujork hoće Teslu: Građani traže Dan Nikole Tesle

Rezolucija koju zagovaraju Kenet La Vejl i Karl Marselino trebalo bi da "oda počast Nikoli Tesli za njegov neverovatni doprinos nauci i miru".

"Nikola Tesla bio je istinski genije, vizionar, izumitelj i nadareni inženjer mehanike i elektronike. On je jedan od najzaslužnijih ljudi za rađanje komercijalne električne mreže i najpoznatiji po revolucionarnom napretku na polju elektromagnetizma krajem 19. i tokom 20. veka", piše u rezoluciji.

Stoji i da je Tesla pomogao razvoju naizmenične struje i elektrovoda. Naizmenična struja naposletku je postala dominantni sistem distribucije električne energije nakon oštre "borbe" sa Tomasom Edisonom, koji je agresivno promovisao svoje sisteme jednosmerne struje, piše američki sajt Rawstory.com.

"Brilijantnost Nikole Tesle je 1893. zadivila svet njegovom demonstracijom čuda naizmenične struje na Svetskoj izložbi u Čikagu. Dve godine kasnije, Nikola tesla dizajnirao je prvu hidroelektranu na Nijagarinim vodopadima, koja je značila konačnu pobedu naizmenične struje i učinila je standardnim sistemom do danas", piše u rezoluciji.

Izvor: B92

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.