Srbija neće uvesti sankcije Rusiji uprkos pritiscima

Kako je ovom listu rečeno u srpskom državnom vrhu, naši zvaničnici vode intenzivne razgovore sa partnerima i u Briselu i u Moskvi, kako bi objasnili specifične pozicije Srbije i zatražili razumevanje za izbalansiran stav naše zemlje.

Novostima je potvrđeno da su iz Brisela, ali i iz više evropskih centara, u neformalnim kontaktima pred Beograd izneta očekivanja da ćemo se pridružiti odlukama EU, iako nismo formalni član. Prema saznanjima ovog lista, od Srbije nije eksplicitno traženo da sledi kurs Brisela, ali je naglašeno da kao država koja je započela pretpristupne pregovore o članstvu, ukoliko želi da napreduje na tom putu, treba da usklađuje spoljnopolitičke akcije sa EU.

Suprotno izjavama da stav Srbije prema Ukrajini mora da bude identičan stavu Brisela, nezvanično se može čuti da je vladi preneto da takvog insistiranja nema. Jedino što bi za Brisel bilo neprihvatljivo jeste otvoreno stajanje na stranu Rusije, kažu izvori B92.

Šef diplomatije Ivan Mrkić kaže za Novosti da Srbija zna šta su njeni prioriteti u spoljnoj politici, koja je oduvek bila najneposrednija refleksija unutrašnjih prilika i potreba u našem narodu i državi:

"Čim bude oformljena nova vlada, preciznije će biti izneti stavovi, koji će, uveren sam, kao i do sada biti zasnovani na međunarodnom pravu i univerzalno prihvaćenim principima koji regulišu međunarodne odnose."

Mrkić je tokom nedelje razgovarao sa šefom delegacije EU u Beogradu Majklom Davenportom, kao i ambasadorom Rusije Aleksandrom Čepurinom.

Izvor: B92 , Večernje Novosti

Pogledajte još