Šta muškarce privlači kod starijih žena?

Od literature do bulevarske štampe, od mitologije do šoubiznisa, spoj starije žene i mlađeg muškarca je beskrajno intrigantan. I dok se njeni motivi da se upusti u takvu aferu uzimaju zdravo za gotovo, njegovi razlozi ostaju nikada do kraja jasni. Svaka ljubavna priča je na svoj način neponovljiva, a veze ove vrste, vrlo često – fatalne!

Prva asocijacija na ovu intrigantnu temu – holivudski “celebtrity” magazini i u njima sigurno mesto sačuvano za fatalne glumice u godinama i njihove mlade saputnike. Tipična slika: filmska zvezda koja se “sjajno drži” uprkos tome je što je zagazila u petu ili šestu deceniju, savršeno doterana (u prevodu – sa svim prerogativima moći, u prvom redu – finansijske) i momak u srednjim dvadesetim, prelep, preplanuo,prepoželjan.

Ona je čedo, da izbegnemo reč “proizvod”, estetske hirurgije, a on fitnes centara i nutricionistčkih priručnika. Njihova ljubav je čista sintetika, unosan sporazum koji donosi dobit i jednoj i drugoj strani. Prvakinje u ovom sportu svojevremeno su bile Džoan Kolins, najfatalnija junakinja svih sapunica ikada snimljenih, zatim Elizabet Tejlor, koju su mladići pratili i u vremenu kada je njena lepota postala mit prohujalih vremena, a ona sama ozbiljan zavisnik od alkohola i tableta. Ali, ako ostavimo slavne parove po strani, pitanje je u čemu je tajna privlačnosti između starijih žena i mlađih muškaraca koji se jednostavno zaljubljuju jedni u druge bez ikakvih skrivenih namera?

Ukoliko njoj takav odnos vraća osećaj mladosti i poželjnosti šta je to što za njega predstavlja izazov? Odgovor se najverovatnije krije u samoj toj reči.Zrela žena je “igrač” koji zahteva dostojnog protivnika, njena lepota je u isti mah ogledalo iskustva, stila, samosvesti, karaktera…Takve ljubavi su obično burne, prepune strasti, nezaboravne. Siguran ishod nije zagarantovan i u ovoj vrsti “kombinacija” nezahvalno je prognozirati bilo šta. Izvesno je sve osim ravnodušnosti. Psihološka tirada o tome da su muškarci koji su skloni ovom tipu “avantura” na taj način otkrivaju svoju prekomernu vezanost za majku, najobičniji je klišee.

Balansirasnje njihovog odnosa i uloge koje u njegovim okvirima preuzimaju, druga je tema. Ja verujem u ovu vrstu strasti i razumem potencijalnu fatalnost takve ljubavi. Bez obzira na to da li je reč o Ani i Vronskom ili o Madoni i njenom treneru Hesusu.

Muškarac koji se upusti u ovakvu romansu, ma koliko veliki kompliment to bio za njegovu partnerku, nalazi se na klizavom terenu.Osvojiti i zadržati ženu koja ume, razume i zna je potvrda njegove sopstvene zrelosti i iskustva. Bljutave slike Hju Hefnera i njegovih zečica, Nikole Sarkozija i Karle Bruni u odnosu na mladića koji svim srcem voli stariju damu u maniru “bez obzira na sve i uprkos svemu”, bljutave su i naivne.

M.S