Rusi sprovode ukrajinske vojnike sa Krima

Ruska vojska preuzela 147 vojnih objekata na Krimu

Do 21. marta više od 18.000 pripadnika ukrajinske armije stacioniranih na Krimu, manje od 2.000 izrazilo želju da idu u Ukrajinu, piše u saopštenju ruskog ministarstva odbrane, a prenosi Itar-Tas.
Ministarstvo odbrane, takođe, saopštava da se ruska zastava zaviorila nad 147 vojnih punktova i organizacija ukrajinskih vojnih snaga na Krimu. Zastave su podignute u garnizonima u prisustvu postrojenih trupa i uz intoniranje ruske himne.
Zastava sv. Andreje, koja je obeležje ruske mornarice, podignuta je nad 54 od 67 brodova ukrajinske mornarice na Krimu, uključujući osam ratnih brodova i podmornicu Zaporožje, saopštilo je rusko ministarstvo odbrane.

Jacenjuk: Ukrajini će biti potreban gas iz Evrope
Premijer Ukrajine Arsenij Jacenjuk, koji se danas u Kijevu sastao sa nemačkim šefom diplomatije Frankom Valterom Štainmaerom, izjavio je da će Ukrajini biti potrebna podrška Evrope, pogotovo u snabdevanju gasom. On je naglasio da je Ukrajini neophodna energetska stabilnost i tim povodom moguća saradnja sa Nemačkom. Premijer Ukrajine je rekao da bi Nemačka mogla njegovoj zemlji da "pomogne i modernizaciji i jačanju ukrajinskih vojnih snaga".

Šojgu: Konvoj od 15 ukrajinskih vozila pratiće ruska vojna policija

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu odlučio je da konvoj sa 15 vozila u kojima se nalaze pripadnici ukrajinske 25. odvojene vazduhoplovne divizije, stacionirane na Krimu, a koji žele da se vrate u Ukrajinu, do granice sa Ukrajinom isprati ruska vojna policija. Konvoj broji 61 vojnika.
Do sada su 72. bivše, ukrajinske vojne jedinice na Krimu istakle zastavu Rusije i prešle u oružane snage Krima, odnosno Rusije. Komandant Crnomorske flote zadužen je za odlazak Ukrajinskih vojnika.

Ministarstvo: Vojnici koji se vraćaju sa Krima su heroji

Ukrajinsko ministarstvo odbrane istaklo je danas da su ukrajinski vojnici koji se vraćaju iz vojnih baza na Krimu - heroji, a ne dezerteri. Demantujući informacije da su vojnici ukrajinskih oružanih snaga dezerteri ministarstvo je istaklo da su takve "pogrešne informacije" aktivno širili pripadnici ruskih specijalnih službi.
Ministarstvo je demantovalo vesti da će jedinice koje napuštaju poluostrvo i idu ka ukrajinskom kopnu biti raspuštene i da će ukrajinski tužioci optužiti vojnike za veleizdaju, već da su vojnici koji su služili na Krimu "istinski heroji za sve Ukrajince". Vlasti u Kijevu razmatraju mogućnost odobravanja tim vojnicima statusa veterana pošto su "demonstrirali snagu i hrabrosti", što bi im garantovalo finansijsku satisfakciju, saopštilo je ministarstvo na sajtu.
"Niko od vojnika na Krimu - patriote koji nisu izdali svoju lojalnost ukrajinskoj naciji - neće biti zaboravljeni" , ističe se iz ukrajinskog ministarstva odbrane.

Cena gasa za Ukrajinu skočila na 500 dolara
Ukrajina će kupovati gas od Rusije i po ceni od 500 dolara za 1.000 kubnih metara ukoliko takva cena bude ustanovljena kažu političari u Ukrajini. Ova zemlja u potpunosti zavisi energetski od Rusije i otkazivanje nabavke ruskog gasa je nemoguće.

MIP: Rusija će adekvatno odgovoriti na sankcije EU

Rusija zadržava pravo da adekvatno odgovori na dodatne sankcije Evropske unije protiv te zemlje, saopštilo je rusko Ministarstva inostranih poslova.
"Na žalost, Evropski savet je doneo odluku koja ne odgovara stvarnosti. Verujemo da je vreme da se vratimo pragmatičnom osnovu saradnje u duhu interesa naših zemalja", naveo je portparol ministarstva Aleksandar Lukaševič sa sajtu ministarstva.
U odvojenom saopštenju ministarstva navodi se da se Rusija nada da će posmatračka misija OEBS u Ukrajini pomoći u prevazilaženju krize, zaustavljanju, kako se ocenjuje, "osionog nacionalističkog razbojništva" i postizanju nacionalnog sporazuma, navodi Itar Tass.

"Delo": Ekonomske sankcije Rusiji vode u ledeno doba

Eventualne ekonomske sankcije Rusiji nanele bi težak udarac toj ionako ekonomski oslabljenoj zemlji, ali ni Evropska unija ne bi bila u stanju da izbegne negativne posledice, piše danas slovenački dnevnik Delo. Ekonomske sankcije predstavljale bi odličan test interne kohezije Unije, budući da bi različito uticale na pojedinačne članice, navodi Delo. Neke evropske zemlje su zabrinute zbog izloženosti njihovih banaka Rusiji, druge zbog dostave energenata, a treće bi želele da zadrže svoje investicije u Rusiji, navodi slovenački dnevnik u tekstu pod naslovom "Vrata ka ledenom dobu".

Šlesku: Katerpilar se ne odriče ruskog tržišta

Rusko preduzeće Uralvagonzavod (UVZ) i američki Katerpilar nastavljaju pregovore o osnivanju zajedničkog preduzeća, rekao je zamenik generalnog direktora UVZ za železničku tehniku Andrej Šlenskij.
Odgovarajući na pitanje o mogućim posledicama već uvedenih sankcija SAD Rusiji zbog pripajanja Krima, on je rekao da "u vezi s ovom situacijom ništa nije nametnuto, nikakve ekonomske sankcije nisu najavljenje, nikakvih pokušaja da se zaustavi naša saradnja u ovom momentu nema".

Šlenski smatra da "ne bi imalo smisla da američki partneri kvare već dogovoren posao i odreknu se ruskog tržišta". Sam Katerpilar to potvrđuje, naglasio je zamenik direktora UVZ.

Deščija: Ukrajina nije naložila vojsci da se povuče

Ministar inostranih poslova Ukrajine Andrej Dešicija je rekao da vlada nije naložila svojoj vojsci da se povuče sa Krima, već da radi na predlogu kako bi se na Krimu uspostavila demilitarizovana zona pod nadzorom UN. On je objasnio da je vlada naložila svojoj vojsci da ignoriše provikacije, dodajući da Ukrajina dobro zna šta se 2008. godine desilo u Gruziji, kada je ta zemlja reagovala na ruske provokacije, što je vodilo ka gubitku Južne Osetije i izazvalo mnoge ljudske žrtve.

NASA: Saradnja Rusije i SAD u svemiru nije ugrožena

Uprkos tenzijama u odnosima SAD i Rusije oko Ukrajine, saradnja dve zemlje u kosmosu nije ugrožena jer su američka i ruska svemirska agencija - NASA i Roskosmos - tokom višegodišnje saradnje postale uzajamno zavisne. "Ne očekujemo da bi aktuelna rusko-ukrajinska situacija mogla da utiče na našu dugogodišnju saradnju sa Rusijom u svemiru", rekao je portparol američke NASA Alard Bejtel. Ipak, nastavak saradnje zavisi pre svega od odgovora ruskog predsednika Vladimira Putina na američke sankcije zbog Krima, kaže Džon Logsdon iz savetodavnog odbora NASA. "Rusija uvek može da obustavi svoju misiju, ali to bi bila katastrofa", kaže on i dodaje da između Rusije i SAD postoji uzajamna zavisnost u svemiru što je dobar razlog za nastavak saradnje.

Izvor: Novosti
Foto: Beta - AP - Andrew Lubimov

Pogledajte još