6 načina da vratite strast u spavaću sobu

“Nju neće odmah vratiti seksi rublje i afrodizijaci, barem ne dugoročno. Najpre treba da promenite način na koji doživljavate partnera da biste mogli da krenete u pravom smeru”, istakla je američka bračna terapeutkinja Ester Perel, autorka knjige “Parenje u zatočeništvu: Otključajte erotsku inteligenciju”.

Gledajte partnera na drugačiji način

Žene u partneru najčešće traže sigurnost, ali upravo to može da ubije seksualnu želju. Mi želimo zaštitnika, ali istovremeno tražimotajanstvenost i iznenađenje. Partnera počnite da gledate na drugačiji način, naročito ako radi nešto strastveno ili nešto što izaziva divljenje. To radi čuda za libido, tvrdi američki psiholog doktorka Elizabet Lombardo.

Jasno recite šta vas uzbuđuje

Ni senzualna masaža ni grickanje neće da povisi temperaturu u spavaćoj sobi ako to nije ono što vas uzbuđuje. Za svakog od nas to je nešto drugo, objasnila je Perel. Toga ne treba da se bojite niti stidite jer ste, na kraju krajeva, sami odgovorni za svoje zadovoljstvo. Erotski um je sebičan i uzbuđuju ga stvari koje inače ne bi, pitanje je samo da li imate hrabrosti da ostvarite te želje, dodala je ona.

Saznajte šta tačno ubija vaš libido

Saznati šta vas uzbuđuje podjednako je važno kao i da otkrijete šta ubija seksualnu želju. Najčešće ti razlozi nisu u vezi sa partnerom, već sa niskim samopouzdanjem, stresom na poslu i umorom. To je svakako važno da napomenete partneru da ne bi mislio da je on glavni krivac za izostanak potrebnog raspoloženja, savetuju bračni terapeuti. Partnera možete da zamolite da više truda uloži u predigru, ali to ne znači da sve zavisi od njega, piše Women's Health.

Izbegavajte seks iz dužnosti

U seks ne treba da se upuštate ako ne uživate u tome ili zato što mislite damorate jer niste dugo. Time ćete samo da umanjite partnerovo zadovoljstvo, potvrdila je studija kanadskog Univerziteta u Torontu. Seks iz dužnosti neće vam doneti ni zadovoljstvo ni bliskost, a upravo je to ono što vam je potrebno.

Potražite mentora

Na poslovnom području poželjno je da pronađete mentora, nekoga kome možete da se obratite i zatražite savet, pa zašto onda ne biste to uradili i u ljubavnom životu, pitaju se bračni terapeuti. Takva vrsta pomoći može da doprinese bržem pronalasku, pa čak i rešavanju problema.

Vežba i orašasti plodovi jačaju libido

S godinama libido slabi, a za to je velikim delom odgovorna i hormonska neravnoteža. Te promene mogu da se ublaže promenom ishrane i većim unosom orašastih plodova, kokosovog ulja i proteina koji pomažu u kontroli raspoloženja. Pomažu i vitaminski dodaci, naročito vitamin B koji podiže raspoloženje. Osim zdravije ishrane, važno je da redovno vežbate. Naročito su dobre vežbe snage koje podstiču proizvodnju testosterona i jačaju libido.

Izvor: Ženski kutak