Madrid: Demonstranti napali policiju

Kako javlja AFP, protest je protekao uglavnom mirno, ali su kasnije grupe mladića počele da razbijaju izloge i gađaju policiju koja je uzvatila.

Desetine hiljada ljudi pristiglih iz cele Španije demonstriralo je prethodno protiv vladinih mera za koje demonstranti tvrde da su urušila ljudska prava u Španiji.

Demonstranti postavljeni u šest kolona, svaka iz različitog španskog regiona, stigli su na periferiju grada rano u subotu, pre nego što su krenuli ka trgu Kolon (Colon) u centru Madrida, noseći transparente na kojima su bili natpisi "Marširamo za dostojanstvo".

Do kasnog popodneva centralne gradske ulice bile su ispunjene ljudima koji su skandirali protiv vladinih političkih mera štednje i ekonomskih rezova nastalih usled tih mera.

U demonstracijama su učestvovali trgovinski sindikati, javni službenici i organizacije koje predstavljaju ljude iseljene iz njihovih domova jer nisu mogli da plaćaju kredite nakon što su ostali bez posla.

Među demonstrantima je bila i jedna žena koja je nosila transparent na kome je pisalo: "Moja ćerka ne može da bude ovde jer je morala da emigrira".

Izvor: b92

Pogledajte još